2012-06-06 09:50:07• hírek • MTI

Siklóruhában, ejtőernyő nélkül - Batmanként a légben

Connery, aki valamikor katonai ejtőernyősként szolgált a hadseregben, 880 ugrással a háta mögött vágott bele a nagy kalandba. Svájcban és Olaszországban edzett, hogy a hegyekben tökéletesítse módszerét, de korábban az Eiffel-toronyról és a London Eye óriáskerékről is leugrott már.

Őszintén bevallja, hogy vakmerő vállalkozásai megrémisztik, de éppen félelme segíti abban, hogy kellő szigorral összpontosítson, és mindig fegyelmezett legyen. Ő - Gary Connery angol kaszkadőr - az első ember a világon, aki siklóruhában, ejtőernyő használata nélkül sikeres ugrást hajtott végre. Május végén egy helikopterből vetette ki magát, és 730 métert "zuhant", majd sértetlenül földet ért. Ami történt, akár egy Batman-filmben is megállta volna a helyét.

A negyvenkét éves kaszkadőr Henley-on-Thames fölött ugrott ki a helikopterből, és 40 másodpercig tartó esése alatt óránként 120-130 kilométeres sebességre gyorsult fel. Száz önkéntes 18,5 ezer kartondobozból készített neki több mint 100 méter hosszú leszállópályát, amely felfogta a zuhanás erejét. A sértetlen Connery vidáman kászálódott ki a dobozok közül, hogy üdvözölje a korszakalkotó ugrás nézőit.
"Elég rémisztő fentről nézni, ahogy valaki földet ér" - jegyezte meg a The New York Timesnak Mark Sutton, aki ugyancsak siklóruhában követte és filmezte Conneryt (ő az ugrás végén ejtőernyőt használt).

Megijeszti, amire vállalkozik

A kaszkadőr bevallotta, hogy az ugrás előtti pillanatokban meglehetősen ideges volt, sőt közvetlenül a földet érés előtt is.
"Félek, semmi kétség. Megijeszt, amire vállalkozom. Ha nem így lenne, ideje volna abbahagynom. Amikor hanyaggá válik valaki, jönnek a balesetek. Arra használom a félelmet, hogy ellenőrzés alatt tartsam magam" - mondta.
Az utóbbi években körülbelül fél tucat ember tervezte, hogy ejtőernyő nélkül hajt végre ugrást repülőgépről. Connery azonban viszonylag ismeretlen volt ebben a körben.

"Sose hallottunk erről a fickóról. Először azt hittük, megőrült" - idézte fel Jeb Corliss, az ismert siklóruhás ugró. A kaszkadőr teljesítményéről készített videót megnézve kijelentette, meglepte, hogy Connery fejjel előre közeledett a kartondoboz leszállópályához, kockáztatva ezzel egy nyaksérülést.

Gary Conerry hatalmas bátorságról tett tanúbizonyságot

"Ez volt az egyik legelképesztőbb dolog, amelyet az életben átéltem - áradozott Corliss. - Mivel annyi mindent láthatnak a filmekben, az emberek igazából fel sem fogják, hogy minek voltak a szemtanúi. Óriási dolog, hogy valaki ekkora sebességgel érjen földet. Hatalmas bátorság kellett hozzá."
Connery mindazonáltal elárulta, hogy védő sisakot és nyakperecet viselt.

Bordák a szárnyon

A film elválaszthatatlan része a kaszkadőr életének. Dolgozott egyebek mellett a Harry Potter és a titkok kamrája, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, és a Batman: Kezdődik című filmben is.
Ugrásánál egy Rebel elnevezésű siklóruhát viselt, amelyet a floridai Zephyrhillsben működő TonySuit gyártott. Az overáll lehetővé teszi, hogy a repülőmókushoz hasonlóan siklani és vitorlázni tudjon a levegőben.
"A siklóruhákban ugrók éveken át hegyes vidéken, magas sziklákról indultak - közölte Tony Uragallo, a TonySuit alapítója az amerikai lappal. - Connery ejtőernyő nélküli, helikopterről történt ugrása igazi mérföldkő. Ahhoz, hogy valóra váljon, változtatni kellett némileg a ruhát is."

A 2,7 kilós öltözék vastagabb "bordákat" kapott a szárnyakra. Könnyű nylonból készült, olyanból, mint némely bőrönd. Connery és Uragallo öt-hat prototípust próbált ki, és azokból választott. A ruha végszükség esetére ejtőernyővel is el volt látva, amelyet a kaszkadőr azonban nem használt.
Bár az öltözék nagyon fontos volt, rengeteg múlott használója szakértelmén. "Legalább kétszáz ejtőernyős ugrás kell ahhoz, hogy valaki siklóruhával próbálkozzon, és legalább kétszáz siklóruhás ugrás ahhoz, hogy a Rebel ruhát használhassa. Ez nem tanuláshoz való" - hangsúlyozta Uragallo.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: