2009-07-23 11:58:50• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Sikkasztással is gyanusítják Ridzit

Bűnvádi eljárás megindítását kéri a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a sikkasztással és hivatali visszaéléssel gyanúsított Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminiszter ellen, aki jelenleg parlamenti képviselő.

Ridzi korábban azért mondott le miniszteri tisztségéből, mert a sajtó össztüzet zúdított rá az ifjúság napjának rendezvényeire elköltött közpénzek miatt. Daniel Morar, a DNA vezető ügyésze közölte, hogy a bűnvádi eljárás indítására vonatkozó kérést elküldte Románia főügyészéhez, aki a kérés megvizsgálása után dönt arról, hogy továbbítja-e majd a kérést a bukaresti képviselőház vezetőségéhez. A román törvények szerint ugyanis egy képviselői mandátummal rendelkező volt vagy jelenlegi miniszter ellen csak a parlament beleegyezésével lehet bűnvádi eljárást indítani.

A sportminisztérium által elköltött közpénzek ügyében a DNA összesen hat személy ellen indít vizsgálatot, akiknek egy része minisztériumi alkalmazott. A szaktárca által szervezett ifjúsági nap rendezvényeire elköltött 730 ezer euró ügyében korábban parlamenti vizsgálóbizottságot is felállított a román törvényhozó testület. E bizottság július elején sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolta az akkor még miniszteri tisztséget betöltő Ridzit.

A sajtó megkérdőjelezte, hogy gazdasági válság idején indokolt-e ilyen sok pénzt költeni koncertekre és egyéb szabadidős rendezvényekre, másrészt viszont felmerült annak a gyanúja is, hogy egyes események költségeit valójában nem a minisztérium állta, hanem magáncégek fedezték.

Legújabban Elena Udrea idegenforgalmi miniszterrel szemben merült fel hasonló gyanú. A Jurnalul National című napilap azt veti a tárcavezető szemére, hogy a romániai turisztikai lehetőségek népszerűsítését célzó különböző programokkal valójában saját politikusi arculatát reklámozza, és ezért több százezer euró értékű szerződéseket kötött romániai kereskedelmi televíziókkal.

A sportminisztérium által kötött reklámszerződések esetében is felmerült a gyanú, hogy a televíziók nem a reklámok között számoltak be a rendezvényekről, hanem híradásokat készítettek, amelyekben megjelent a miniszter is. A romániai audiovizuális médiatörvények viszont tiltják, hogy reklámra szánt pénzekből híreket "vásároljanak" az érdekeltek. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) máris bejelentette, hogy Udrea esetében is vizsgálóbizottság felállítását kéri.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: