2007-04-19 22:14:12• hírek • Szatmár.ro

Sikerült megmérni egy fekete lyukat

 A méretek gigantikusak, a fekete lyuk átmérője a Föld Naptól való távolságának hétszerese.
Egy amerikai-olasz kutatócsoportnak nagy szerencsével sikerült megmérnie egy szupermasszív fekete lyuk méreteit - számolt be róla a Die Welt című német napilap online változata.

A tudósítás szerint egy gázfelhő volt a tudósok segítségére, amely a fekete lyuk körül forgott. A gázkorong a 60 millió fényévnyire lévő, úgynevezett spirálgalaxisban, az NGC 1365-ben található, és átmérője egy milliárd kilométer. Ez a Föld-Nap távolság hétszeresének felel meg.

A csillagászoknak egy szerencsés véletlen segített, amikor a gázfelhő éppen a fekete lyuk elé sodródott és lefedte annak sugárzását. "Évek óta fáradozunk, hogy meghatározzuk ezeknek a struktúráknak a méreteit" - írta Guido Risalti a Cambridge-i Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa az Astrophysical Journal című szaklapban. A kutatók megfigyelései azt is kimutatták, hogy a gázfelhő egy század fényévnyire van a fekete lyuktól, sokkal közelebb, mint azt korábban feltételezték.

A fekete lyukak és a sötét energia kutatására egyre nagyobb figyelmet fordítanak a tudósok. Német kutatók nemrégiben röntgenteleszkópot fejlesztenek ki a sötét energia és anyag kutatására. Az eRosita nevű teleszkópot négy év múlva, Bajkonurból egy orosz műhold fedélzetén bocsátják föl, hogy hatszáz kilométer magason Föld körüli pályára állítsák.

A szakemberek jelenlegi álláspontja szerint az univerzum mintegy 73 százalékát teszi ki az úgynevezett sötét energia, és mintegy huszonhárom százalékát az úgynevezett sötét anyag, vagyis jelenleg csak a kozmosz mintegy négy százaléka látható számunkra. A sötét anyagot és energiát nem láthatjuk, nem érzékeljük, ennek ellenére olyan erővel rendelkezik, hogy folyamatosan tágulásra kényszeríti az univerzumot - írta a Die Welt című német lap online változata.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: