2011-09-28 13:13:22• hírek • Póti Orsolya

Sikerült jelentős részét felújítani az egykori püspöki konviktusnak

Lényeges változáson ment keresztül az egykori püspöki konviktus épülete, amióta beköltözött a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium. Bár a munkálatoknak még koránt sincs nincs vége, az oktatás normális ütemben zajlik, és az iskolai rendezvényekre is lelkesen készülnek a diákok.

Néhány héttel tanévkezdés után ellátogattunk a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épületébe, hogy megtudakoljuk hogyan zajlik a költözés, a vezetőségnek mit sikerült ezidáig megvalósítania, s hogy milyen munkálatok, tervek vannak még hátra.

Pataki Enikő, az intézmény igazgatónője a Szatmár.ro-nak elmondta: annak ellenére, hogy az épületben és az udvaron továbbra is zajlanak a munkálatok a tanítás normális körülmények között zajlik, és a diákok részéről alapvetően pozitív a visszajelzés a költözéssel kapcsolatban, hiszen a tantermek szépek, tágasak.

Augusztus óta az épület jelentős részét sikerült felújítani, és a költözés is zökkenőmentesen zajlik: már csak néhány apróság maradt a régi épületben. A tetőszerkezet már 90 százalékban elkészült, a termek és a folyosók falait átfestették, a mosdók nagy részét átadták, és a tornatermet is felújították, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészítve azt.

A karbantartók ezen a héten az osztálytablókat helyezik fel a folyosók falaira, valamint a könyvtár kialakításán is dolgoznak. A főgimnázium 35.000 kötetes könyvtárának háromnegyedét már sikerült átszállítani az új épületbe, azonban még dobozokban vannak a könyvek, ugyanis 400 méternyi polcra lesz szükség a tárolásukhoz.

Minden bizonnyal jövő héttől már a főbejárat is használható lesz, és a további négy második emeleti osztálytermet is átfestenek és átadnak. Ezekben a termekben kapnak helyet többek közt a fizika, a kémia, valamint az informatika laboratóriumok. A multimédia terem kialakítása is a tervek között van, azonban ennek teljes renoválására csak egy pályázati lehetőség kihasználása után kerülhet sor. A díszteremben az egyik osztály kapott helyet, de a jövő hónapban a szakemberek itt is tovább folytatják a munkálatokat, felújítják a színpadot és új nézőteret alakítanak ki.



Továbbá még hátra van az udvar rendezése, a pincék rendbetétele, a rádió berendezése, valamint a fűtésrendszer ellenőrzése is. Amint lehetséges, időközben egy-egy ablakot is kicserélnek, ugyanis a régiek nagyon rossz állapotban vannak.

Pataki Enikő pontos számot nem tudott mondani, de körülbelül 300.000 lej körül összegre saccolta a munkálatokra fordítandó összeget. És ebben az összegbe még nincs benne a szülőbizottság által befektetett munka.

„Az épület rendebhozatala mellett készülünk a számos iskolai rendezvényre, többek között a Gólyabálra, a Picuravatóra, valamint egy Október 6-i ünnepségre is. Ezek mellett egy budapesti kirándulást szerveznénk október 23-án a tizenegyedikesek számára, és lehetséges, hogy Október 6-dika alkalmából is kirándulni fognak a diákok. Továbbá igyekszünk összehangolni az iskolán kívüli tevékenységeket a tanulással, folytatódik a néptáncoktatás, az angol és a német nyelvvizsgákra való felkészülés, az ECDL képzés, valamint a Caritas Szervezet Szatmárnémeti Fiókjával közös önkéntes programok és nem utolsósorban a kosáredzések." - mondta el Pataki.

Az intézmény tovább folytatja az együttműködést a MADISZ-al, a Rákóczi Szövetséggel, és nemrég az Ady Társasággal is aláírt egy szerződést, valamint az SZMDSZ-el is tervezik a kapcsolatfelvételt. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium a belső munkálatok elvégeztével egy ünnepélyes épületátadásra is készül.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: