2019-01-19 09:09:02• hírek • Bede Emőke

Sikerült felszámolni az utolsó fertőzésgócokat is

Régóta várt hírről számolt be a minap a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság: sikerült az utolsó afrikai sertéspestissel fertőzött gócokat is felszámolni.

Mint a DSVSA közleményéből kiderül, január 16-án felszámoltnak nyilvánították az utolsó érdengelegi gócokat is, azaz a Szatmár megyei gazdaságokból teljesen eltűnt a fertőzés. Emellett érdemes azt is tudni, hogy az ASP-vel folytatott küzdelem során 49 elhullott vaddisznót találtak a vadászok, további 810-et pedig ők maguk lőttek ki. Ezek közül összesen 36-ról bizonyosodott be, hogy valóban afrikai sertéspestisesek voltak, illetve jelenleg további két gyanús esetet tartanak számon.
 

Emellett arról is tájékoztatta szerkesztőségünket az igazgatóság, hogy sikerült minden gazdát kártalanítani. Az ASP által érintett 20 gazdaságnak összesen 63 260 lejt fizettek ki. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes tudni, hogy csak azon disznók után fizetett az igazgatóság, melyek annak rendje és módja szerint be voltak jelentve az országos adatbázisba.
 

A Szatmár megyei állatvásárok pedig továbbra is zárva maradnak, egészen addig, míg a DSVSA másképp nem rendelkezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: