2019-04-16 08:27:33• hírek • Bede Emőke

Sikerült felszámolni az utolsó afrikai sertéspestissel fertőzött gócot is. Vajon ez alkalommal végleg?

A Helyi Betegségmegelőző Központ kedden ülésezett, hogy megtárgyalják a további teendőket.
A Helyi Betegségmegelőző Központ kedden ülésezett, hogy megtárgyalják a további teendőket.

Habár 2019-et azzal a pozitív hírrel indítottuk, hogy sikerült felszámolni az összes afrikai sertéspestissel fertőzött gócpontot, január 29-én újabb laborvizsgálatok igazolták, ismét felütötte megyénkben fejét a fertőzés. Nos, a legfrissebb hírek szerint sikerült újra megállítani az ASP-t.

A sertéstartó gazdák számára örvendetes hírről a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal számolt be keddi közleményében. Mint írják, Oláhcsaholy, Magyarcsaholy és Tasnádorbó körzetében továbbra is érvényben vannak a biztonsági intézkedések, ugyanis a szomszédos Bihar és Szilágy megyékben még mindig vannak olyan vadászterületek, ahol fertőzött vaddisznókra bukkantak. Továbbá a hivatal azt is közölte, hogy a megyében továbbra is magas a fertőzés kockázata.


A Szatmár megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság legutóbbi közleménye szerint eddig 140 elhullott vaddisznót találtak, melyek közül 109-ről bizonyosodott be a laborvizsgálatok után, hogy ASP-fel fertőződtek meg. A vadászon ezen felül kilőttek további 1164 darab vadat, melyek közül mindössze 25-ről derült, hogy hordozták a betegséget.


Bár a kilövés elsőre drasztikus módszernek tűnhet, a DSVSA szerint ez az ASP megfékezésének egyik kulcslépése, ugyanis a vaddisznók taxiként szállíthatják a fertőzést a megye egyik pontjáról a másikra. Azonban nem csak e két színtéren vették fel a kesztyűt a fertőzéssel a hatóság munkatársai, hanem rendszeresen közúti ellenőrzéseket is szerveztek a rendőrség támogatásával annak érdekében, hogy kiszűrjék az engedély nélküli állat- és hússzállítmányokat. Nos, reménykedjünk benne, hogy ez alkalommal a hívatlan "vendég" nem tér vissza egy újabb látogatásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: