2009-07-21 11:39:03• hírek • Szatmár.ro

Sikeresen pályáztak

Lezárult a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az NFÜ  és a román Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium által meghirdetett pályázati kiírás végső értékelő fázisa. Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó támogatási keretből a Szatmár megyét érintő határon átnyúló, egylépcsős pozitívan elbírált projektek összértéke mintegy 4 millió euró.

Csehi Árpád Szatmár megyei tanácselnök rendkívül sikeresnek értékelte a Szatmár megyei pályázók eredményét. Mint elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetéssel való egyeztetéssorozat eredménye a mostani siker. Hozzátette, sikerült a tervezetten felül több támogatást megszerezni a megyének. A két felhívásra összesen nyolc megyéből (Szatmár, Bihar, Arad, Temes megyék Romániából és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyék Magyarországról) érkeztek be pályázatok. Mint elmondta, olyan fontos pályázatok nyertek, mint a nagykárolyi Károlyi-kastély felújítására vonatkozó projekt, amely összértéke majd 1 millió euró.

 

A kétlépcsős pályázatok elbírálása során több tízmillió euró értékű nyertes pályázatokról döntött pozitívan az elbíráló bizottság. Ezek esetében három hónapon belül el kell készíteni a megvalósíthatósági tanulmányt a végső siker elérése érdekében. A kétlépcsős pályázatok setében a nyertes pályázatok összértéke a következőképpen alakul:

  • Útinfrastruktúra korszerűsítésére mintegy 25 millió euró
  • Gazdaságfejlesztésre mintegy 7 millió euró
  • Környezetvédelmi projektekre mintegy 5 millió euró
  • A vissza nem térítendő támogatások aránya a román oldalon mintegy 98 százalékos, a magyar oldalon 95 százalékos.

    Csehi tájékoztatása szerint a Szatmár megyei projektek közül rendkívül fontos a határ két oldalán található települések közötti holt utak megépítéséről, esetenként tervezéséről szóló pályázatok sikeres elbírálása. A Szatmár megyei Tanács elnöke szerint emellett a különböző megyei települések, intézmények és civil szervezetek sikeres partnerségi kapcsolataik révén jól megírt és pozitívan elbírált projektjei rendkívüli fontossággal bírnak, hiszen a élet szinte minden területéhez kapcsolható egy sikeres, uniós pénzeket a megyébe vonzó kezdeményezés.

    A pályázatok végső elbírálására június 24-25-én került sor Nyíregyházán, a pozitívan elbírált pályázati listát a napokban tette közzé a szakhatóság. A végső elbíráláson Szatmár megyét Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője képviselte.

    Mint elmondta az elbírálás pusztán szakmai alapon folyt, ettől függetlenül szükséges volt egy erős kiállás a Szatmár megyei projektek mellett a megyei vezetőség részéről ezek sikerességéhez.

    A közleményhez csatoltuk a azoknak a Szatmár megyét érintő pályázatoknak a listáját, amelyek pozitív elbírtáslában részesültek a végső elbírálási procedúra során.

    Kapcsolódó hírek:
    Legfrissebb apróhirdetések:
    További friss hírek:
    Valutaváltó:


    # Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
    Kiemelt hírek:
    Promó: