2020-08-07 08:46:35• hírek • Bede Emőke

Sikeresen levizsgázott az Autonet Import által támogatott duális képzés első évfolyama

Levizsgázott az Autonet Import által támogatott duális képzés első évfolyama: a vizsgán megjelenő 24 diák közül mindenkinek sikerült teljesítenie az elvártakat, így ők lettek a szatmári elektronikai műszerészek első olyan generációja, melynek felkészítésében az Autonet is részt vállalt.

Noha az osztály első körben a már jól ismert szakképzéses rendszerben tanult, később átálltak a duális képzés módszertanára. Az Autonet Import a romániai autós háttéripar piacvezető vállalataként már a kezdetekkor aktívan jelen volt a fiatalok képzésében, legyen szó az elméleti oktatásról, vagy épp a műszerészi tudás elsajátításában elengedhetetlen szakmai gyakorlatokról. A műhelyek, melyekben e fiatalok elleshették a mesterség minden csínját-bínját, olyannyira elégedettek voltak a diákok teljesítményével, hogy a sikeresen vizsgázó 24 végzős közül 11-nek azonnal munkát is ajánlottak. Mi több, 3 tanuló úgy döntött, szeretné befejezni a teljes középiskolai képzést, melyet követően beiratkozik egy műszaki tudományokkal foglalkozó egyetemre is.


„Büszkék vagyunk az első, duális képzésben tanuló évfolyam sikereire, annál is inkább, mivel a végzőseink közül tizenegynek azonnal állást is ajánlottak a jelenlegi, nehéz helyzet ellenére, mely egyértelműen a cégek nyitottságának és a diákjaink komoly elhivatottságának köszönhető. Az Autonet és a Technosam nem csak havi ösztöndíjak formájában támogatta e gyerekeket, hanem a munkatársaik által is, akik igazi mentorokká váltak e fiatalok számára. Épp ezért bízunk benne, hogy ezt a gyümölcsöző együttműködést a továbbiakban is sikerül megőrizni. Az ősszel induló, duális rendszerben működő osztály kétprofilú lesz, hiszen a diákok egyik fele elektronika-automatizálási, a másik fele pedig autószerelői képzésben vesz majd részt” – mondta el az elért sikerek kapcsán Csapó-Ilyés Attila, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóhelyettese.



Az új tanévtől kezdve az Autonet az országnak immár öt városában, Brassóban, Bukarestben, Kolozsváron, Szatmárnémetiben és Szucsáván is támogatni fogja a duális képzésben működő osztályokat. Hogy mekkora igény van az autóipari szakképzésre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mind az öt városban túljelentkezést tapasztaltak. Szatmárnémetiben például a rendelkezésre álló 28 helyre nem kevesebb mint 46 fiatal jelentkezett, mi több, sokuk olyan magsas felvételi jeggyel rendelkezett, hogy a város bármelyik élvonalbeli középiskoláját megcélozhatta volna.


A 2020 őszén induló új osztály az elektronika és automatizálás mellett az autószerelésre is szakosodik majd, épp ezért az Autonet egy teljesen felszerelt didaktikai laboratóriummal segíti majd a diákok szakmai felkészítését. Mi több, az Autonet közbenjárásának köszönhetően számos, nemzetközi szinten is elismert autóalkatrész-gyártó is csatlakozik a duális képzésben tanuló diákok támogatásához.


„Annak ellenére, hogy az autógyártás és -értékesítés jelenleg a világjárvány hatásait nyögi, az autószerelői- és karbantartói ág mégis felívelőben van, a romániai műhelyek aktivitása egyre hangsúlyosabb. Noha Románia motorizáltsági foka elmarad az EU-s átlag mögött, sőt, a pandémia idején egy stagnáló periódust is regisztráltak, mégis egyértelmű jelek mutatkoznak arra, hogy a ráta hamarosan ismét növekedni fog. Épp ezért bátran mondhatom, hogy az autószerelői tevékenységre nem csak most, de a jövőben is nagy kereslet lesz. Az Autonet Import a továbbiakban is támogatni fogja a duális képzésben működő osztályokat, nem csak anyagilag, de az oktatói és sokéves tapasztalata, valamint a nemzetközi szinten is elismert beszállítók és gyártók bevonása által is. Ez idáig öt városban sikerült a duális képzés mellé állnunk, hosszú távú célunk pedig az, hogy valóban hozzáértő szakembereket neveljünk ki az ország műhelyei számára” – nyilatkozta Cristian Matei, az Autonet operatív igazgatója.


A koronavírus-járvány által keltett nehéz helyzetben számos cég megvonta támogatását a duális képzéstől, viszont az Autonet továbbra is a gyerekek mellett áll. Az első évfolyam sikereire nem csak a gyerekek és szüleik büszkék, hanem az Autonet is, annál is inkább, mivel az utolsó métereken a diákoknak korábban nem tapasztalt körülmények között kellett bizonyítaniuk. „Gratulálunk az elért sikerekhez és sok sikert kívánunk a továbbiakban is” - zárja közleményét az autós háttéripari cég.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: