2009-06-10 13:46:48• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Sikeres volt-e az Elena Basescu-manőver?

Példa nélküli helyzetet teremt Romániában az EBA-jelenség, vagyis az, hogy Elena Basescu - Traian Basescu államfő lánya - független jelöltként szerzett szavazataival éppen azt a pártot erősíti, amelyből korábban kilépett, s amelybe most visszatért.

A román elnök 28 esztendős lánya korábban a modellszakmában futott be karriert. A sajtó számára mind a napig rejtély, hogy apja sugallatára vagy egyéni ambícióból lépett a politika színpadára.

Tavaly megválasztották őt a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) ifjúsági szervezetének főtitkárává. A román sajtó a gúny minden eszközét bevetette, amikor a televíziók újra és újra visszajátszották bakijait, nyelvhelyességi hibáit. E támadások célpontja nyilvánvalóan a magas rangú atya volt, akinek személye teljesen összefonódott a demokratákkal, annyira, hogy a politikai megfigyelők kifejezetten Basescunak alárendelt politikai erőként tartják számon a PD-L-t.

Az európai parlamenti (EP) választási listára a párt Elenát is fel akarta venni, de ennek házon belül is számos ellenzője akadt. Az EP-jelöltség elfogadására felkért Alina Mungiu-Pippidi egyetemi tanár például - aki több fontos román civil szervezet vezetője - nyílt levélben közölte, hogy nem hajlandó vele együtt szerepelni jelöltként.


A Basescu család szavaz. Az államfő kit támogathatott?
A Basescu család a szavazóházba érkezik. Az államfő kit támogathatott?


Március 18-án jött a fordulat: Elena bejelentette, hogy függetlenként indul. "Nem akarom, hogy apámat nepotizmussal vádolják, és azt sem, hogy a demokrata pártnak döntenie kelljen: engem vagy az értelmiségieket választja" - mondta akkor. Emblematikus nevet adott magának a kampányban: EBA (Elena Basescu rövidítése).
A kommentátorok akkor úgy vélték, hogy a PD-L értékes mandátumokat veszíthet, hiszen EBA a párt szavazóbázisából szakít majd ki voksokat. A lány a kampány előtt ki is lépett a pártból. Elena már akkor hangsúlyozta, hogy szerinte nem rontja a demokraták esélyeit, mivel a vele egy korosztályba tartozó, a szavazástól rendszerint távolmaradó fiataloktól reméli begyűjteni a mandátumhoz szükséges voksokat.

Traian Basescu maga sem hitt igazán lánya sikerében, ezért inkább a várható kudarcra próbálta őt felkészíteni lelkileg. Legalábbis ezt maga az államfő így mondta a televízió kamerái előtt, miután lánya váratlan diadalt aratott 4,22 százalékos eredményével, amellyel bejutott az európai intézmény padsoraiba. A lány ezután rögtön visszairatkozott a PD-L-be, amely most úgy tekinti, hogy EBA szavazatai hozzáadódnak a pártéhoz, s eggyel több képviselővel gyarapodik a párt Brüsszelben.

Az erdélyi Krónika több más romániai kommentátorral együtt okos húzásnak nevezi az "EBA-manővert". Az Elena személye által megtestesített Basescu-nimbusz ugyanis szerinte nem elvonta, hanem növelte az elnöki tábor támogatottságát. A párt listáján a lány nem sok figyelmet kapott volna, de függetlenként olyan területekről gyűjtött szavazatokat, ahol a PD-L-nek nem lett volna sok keresnivalója - írja a lap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: