2011-07-11 15:16:32• hírek • Póti Orsolya

Sikeres volt az építészeti kiállítás

Első alkalommal adott otthont építészeti kiállításnak a szatmárnémeti zsinagóga július 5-11 között. A rendezvény sikeres volt, hiszen közel háromszáz érdeklődő látogatott el a műemléképületbe.

A tavalyi Romániai Építészeti Verseny részeként szervezték meg azt az építészeti vándorkiállítást, amely július 5-én végre Szatmárnémetiben is megnyitotta kapuit egy hétre. A versenyre összesen 215 hazai és külföldi tervező nevezett be, és a kiállításra a hat kategóriában meghirdetett vetélkedő díjazott munkái közül válogatott a Bukaresti Építészeti Kamara.

Ettől az évtől kezdve az Országos Építészeti Kamra Szatmár megyei fiókja is partnerként lépett fel, megszervezve nálunk is a kiállítást. Sabau-Trifu Lucian építész, a Szatmári Építészeti Kamra elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta: ez a tárlat egyelőre még újdonságként hat a szatmáriak körében, de fontos azért, mert felhívja az építészek, a lakberendezők és a lakásfelújítók figyelmét arra, hogy modern és hagyományos stílusban is lehet tervezni olyan épületet, amely jól beillik a választott környezetbe.

- Az első általunk szervezett kiállítás sikeresnek mondható, mert közel háromszázan látogattak el az egy hét során a zsinagógába. A szatmári zsinagóga nem véletlenül lett a tárlat helyszíne, ugyanis ez az egyik egy olyan szatmári műemléképület, amelyet egyre ritkában választanak kulturális rendezvények helyszínéül. A jövőben még több ehhez hasonló kiállítást szerveznénk, azért, hogy újdonságot hozzunk a szatmáriak életébe, és hogy ne csak a televízióból ismerjék meg a mai építészet szüleményeit - magyarázta az építész.

Sabau-Trifu szerint, városunk régi épületei nagyon rossz állapotban vannak, és sokat úgy újítanak fel, hogy azok elvesztik régi stílusukat, pedig az építészeknek arra kéne törekedni, hogy a régi épületeknek megőrizzék eredeti stílusát, az újakat pedig úgy építsék, hogy azok a város hangulatára jellemző legyen.

A  Szatmár.ro-t  a Facebook-on is megtalálod. Like-old a Szatmár.ro-t és nézz még több fotót az eseményről.



 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: