2014-03-12 16:00:18• hírek • Czinzel László

Sikeres volt a szatmári borok bemutatója

A Szatmár megyei szőlőfajtákkal, borászokkal, hagyományokkal és borokkal ismerkedtek meg az érdeklődők.

Kedden késő délután a Petei úton található Consult Scolari székházban tartotta a megyei szőlősgazdák, borászok és borok bemutatóját, valamint a szatmári borvidékek ismertetőjét a Szatmár Megyei Hegyközség. Bár a szervezők eleinte nem bíztak nagy érdeklődésben, végül szép számú borkedvelő látogatott el a rendezvényre. Érdekes információkkal lettek gazdagabbak, emellett pedig remek borokat is megkóstolhattak.

Bányai Zoltán bevezetőjében rövid virtuális kirándulásra invitálta a jelenlevőket, bemutatva Szatmár megye bortérképét, amelyet 1884-ben adtak ki. A folytatásban pedig bortermelők beszéltek tájegységükről, az arra jellemző fajtákról és hagyományokról, kötetlen formában.

A mezőfényi Prógli József a helyi szőlőtermesztésről beszélt, Serli Tünde bemutatta a nagykárolyi Magdó János borát, egy cserszegi fűszerest, beszélt a helyi szőlőtermesztés történetéről, a talaj sajátosságairól és saját borászattal, borokkal kapcsolatos élményeiről is. A halmihegyi Kurtinecz Pál a Halmi-Túrterebes régiót mutatta be, agrokémikusként nagy hangsúlyt fektetve a talaj adottságaira, de szóba kerültek az itt termesztett fajták is. Az avasújvárosi Süveg László a környékükön termesztett fajtákról beszélt, a résztvevők pedig megkóstolhatták a különlegességnek számító bakator bort. Szakács Béla a szilágypéri szőlőtermesztés, borkészítés jellegzetességeit taglalta, majd az erdődi Ritli János borát Bányai Zoltán mutatta be, beszélve a település és a környék földrajzi fekvéséről, az ott termesztett szőlőfajtákról. A krasznabélteki Schmid Stefan borát lánya, Brutler Kathrina ismertette meg a jelenlevőkkel, beszélt emellett hagyományokról és bioszőlészetről is.

A rendezvény keretében felszólalt Jozef Sporer is, aki Németországból jött Szatmár megyébe - Halmiba -, és itt kezdett szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozni. Ő is fajtákról, borászati technológiákról és tapasztalatairól beszélt.

Előadás a szatmári borokról

Könnyen lehet, hogy a kedd este megtartott előadásnak és borkóstolásnak lesz folytatása - tudtuk meg a szervező Serli Csillától, aki a Szatmár Megyei Hegyközség alelnöki tisztségét tölti be. Azt azonban még nem tudni, hogy mikor, hiszen most kezdődnek a tavaszi munkák, emiatt pedig sok szőlőtermelő elfoglalt lesz. De ha igény és érdeklődés mutatkozik, mindent megtesznek majd, hogy még egy hasonló rendezvényt összehozzanak.

Szatmári borokkal ismerkedtek a résztvevők

Szatmári borokkal ismerkedtek a résztvevők

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: