2019-05-29 05:29:51• hírek • közlemény

Sikeres volt a kétéves együttműködés

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Caritas több képzést és workshopot is szervezett óvónők számára az óvodai oktatás minőségének javítása érdekében.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2017 óta szorosabb partnerséget alakított ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel. Az együttműködés célja az óvodai oktatás minőségének javítása volt, mégpedig az óvodai pedagógusok továbbképzése révén. A cél elérése érdekében a 2017/2018-as tanévben, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával közösen három modulból álló akkreditált továbbképzést szerveztek óvónők számára, akik olyan településeken aktiválnak, ahol sok a hátrányos helyzetű gyermek. A képzés keretében a Caritas nemcsak a szakmai tudást biztosította, de az óvodák tanszerekkel és játékokkal való felszerelésében is támogatást nyújtott egy svájci alapokból finanszírozott projektjének köszönhetően.  


2018-ban az óvónők a Caritas által szervezett trénerképzőn vehettek részt, majd a 2019-es év elejétől műhelymunkák sorozata következett, melyeket a trénerképzőn részt vett pedagógusok mentoráltak. A tartalmas kétéves együttműködés hétfő délután ünnepélyes keretek között zárult a Caritas szatmárnémeti központi székhelyén.




A Caritas munkatársai, Reimer Vanda és Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológusok által koordinált eseményen harminc óvónő vett részt. A jelenlévők visszatekintettek az elmúlt két év történéseire, felidézve a közös találkozók, műhelymunkák élményeit, tapasztalatait, kiértékelve az elsajátított új oktatási módszereket.


Az eseményen képes összefoglaló formájában elevenítették fel a résztvevők a műhelymunkákat. A feldolgozott témák nagyon változatosak voltak: a személyiség alakítása a szociális kompetenciák fejlesztése által, a szabályjátékok fejlesztő értéke szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek esetében, hogyan tölthet a szülő minőségi időt gyermekével, milyen módon alkalmazhat újrahasznosított anyagokat az óvodai pedagógus, de szó esett a kisgyermekek mozgásáról is, a testséma, testtudat, testkép kialakításáról.


A rendezvény a részvételi oklevelek átvételével és diszkrét ünnepléssel végződött. Bár az óvónők és a Caritas-szakemberek együttműködése a projekt keretében véget ért, az elsajátított tudás, a friss szemlélet, az új módszerek remélhetőleg hosszú távra meghatározzák, segítik, élménnyé teszik az óvodai pedagógusok mindennapi, kihívásokkal teli munkáját.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: