2006-10-13 14:26:33• hírek • Szatmar.ro

Sikeres volt

 Dancs Annamari és Jakab Csaby első  hollandiai turnéjáról számol be.

Alig pár napja tért haza Dancs Annamari és Jakab Csaby első  holland turnéjáról.  A Most Magyarul !című kétnyelvű lap fennállásának 10 éves évfordulója alkalmával  hívta meg őket az újság főszerkesztője, Edwin van Schie.

A két hetes turné első koncertje a Hága-i Magyar Nagykövetség fogadásával kezdődött, ahol külön köszöntötték az erdélyi zenészeket. Még közös éneklésre is sor került, sőt Annamarit még egy meglepetésben is részesítették: a turnéra  külön programfüzetet készítettek, amelyben az énekesnő legismertebb dalainak szövegeit fordították le  holland nyelvre. Ez azért  volt hasznos, mert a koncerteken túlnyomó részt a közönség holland volt.

   -Érdekes volt látni, ahogy viszonyultak és érdeklődtek egy teljesen más kultúra iránt- meséli Annamari- olyan néző is volt, aki már májusban megvette a koncertjegyet, de voltak olyanok is, akik hobbiból tanulnak magyarul , emellett nagyfokú érdeklődést mutatnak Erdély iránt, sokan már voltak nálunk is, mások pedig kíváncsiak az én szülőföldemre!

A turnéról folyamatosan tudósított az országos holland sajtó.A második koncert már Észak-Hollandiában, Gröningenben volt, ahol szintén lelkesen fogadták. Innen Amsterdam mellé, Haarlem-be vezetett útjuk, ezen a koncerten voltak a legtöbben és azáltal , hogy kivetítették a dalok szövegét, egy jó kis karaoke-hangulat kerekedett.

  - A kinti fellépéseim nem hasonlíthatók össze egyik eddigivel sem. Megtanultam hollandul egy beköszöntő szöveget, természetesen azért volt kuncogás a teremben, amikor székelyes-hollandul beszéltem a közönséghez, aztán az est további részében már angolul és magyarul konferáltam. Az első egy óra egy meghitt koncert hangultát hozta, aztán egy kis szünet után átrendezték a termet és megkezdődött az igazi buli. Amennyire visszafogottak voltak az elején, éppen annyira belelendültek a táncba, mulatságba, laza, bulis emberek. Közben magyar borokat és ínyencségeket is megkóstolhattak a bárpultoknál- idézi fel emlékeit az énekesnő.

   A „legfárasztóbb” négy nap csak ezután következett, hiszen a kinttartózkodásuk második hetét Amsterdamban kezdték meg. Itt valóban nem volt idő pihenésre, mivel a holland főváros rengeteg látnivalóval rendelkezik. Annamariék mindet megnéztek: a Rembrant háznál kezdték a kultúrprogramot, aztán az est végére a Heineken sörgyár múzeumában kötöttek ki. Itt a csapat nagyon értékelte, hogy a „kiállítási tárgyakat” végig lehetett kóstolni, így nem csoda, hogy nagyon vidámra sikeredett a „múzeumlátogatás”. A  Madame Toussoud panoptikumban Csaby és Annamari testvére, Zsoli kihasználták az alkalmat, és sorra ölelgették, simogatták a legnépszerűbb sztárokat, sőt Annamarinak George Clooney is megkérte a kezét - kár , hogy csak viasz-sztárok voltak... A fiúk aztán  a Rotterdam-i  Feyenoord foccimeccsére is elmentek, ahol 40.000 ember között  mezbe öltözve lelkesen drukkoltak.  Ennél érdekesebbnek már csak a Piros Lámpás negyed kirakatait találták...

Az utolsó két helyszínen, Eindhoven-ben és Maastricht-ban is remek hangulatú koncertek kerekedtek, a  búcsú pillanatában pedig a főszervező, Edwin átnyújtott Annamarinak egy különleges ajándékot: két pólót a turné legjobb pillanataival.

-  A fogadtatás mindvégig kitünő volt,  barátságok szövődtek és már egyeztetjük egy következő benelux  turné részleteit- mondta Annamari.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: