2010-10-10 12:40:51• hírek • szatmar.ro

Sikeres szüreti bálok

Kálmándon pénteken rendeztek bált, szombaton Nagykárolyban került sor a szüreti fesztiválra.

Péntek délután gyülekeztek a faluközpontban az idei, kálmándi csőszök, hogy a hagyománynak megfelelően végigjárják a település összes utcáját, és eljárják a kereszteződésekben a „csősztáncot” – azaz a rendezvény legnagyobb attrakcióját. Ebben az évben sem csak a helységet járták végig, hanem Kaplonyba és Börvelybe is ellátogattak. Nem maradhatott el most sem a nagykárolyi fényképezkedés.

A szülőfalujukba visszetérő csőszöket bográcsos várta a kultúrotthonban, a vacsorát három helybeli autodidakta szakács (Pink Tibor, Pap László s Szabó Attila) készítették. A kultúrházban előadott „csősztáncra” most is rengetegen kíváncsiak voltak, mint ahogyan a bálban is több, mint háromszázan ropták a táncot hajnalig. A tombolanyeremények között olyan különlegességek voltak, mint a csőszlányok által sütött torták, nyúl, csirke.

Szombaton Nagykárolyban is a „csőszöké” volt a főszerep. A hagyomány szerint a szüreti időszak véget értével fesztivál keretében itt gyűlnek egybe a szomszédos sváb települések „csőszei”, hogy felváltva előadják táncaikat — a város több pontján is bemutatták attrakcióikat a csoportok. A szabadtéri bemutatót-felvonulást követő bált a Trum gyár étkezdéjében tartották meg. A rendezvény az RMDSZ városi szervezete kezdeményezésére jött létre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: