2018-03-20 09:54:41• hírek • Közlemény

Sikeres részvétel a Teleki Pál Földrajzversenyen

A Magyar Természettudományi Társulat (MTT) 26. alkalommal rendezte meg a Teleki Pál Földrajzversenyt, amelyen 7. és 8. osztályos magyar diákok vehettek részt.

Az országos döntőt március 16-18-án rendezték meg Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumben, ahol mindkét évfolyamból 18-18 diák vett részt a versenyen. A szatmári diákokat Pesek Attila kísérte el, az utazást pedig a szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskola vezetősége, Arleta Taşcău igazgató és Lacka Katalin aligazgató támogatta.


A verseny elnöke dr. Silye Lóránd, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bilógia-Geológia Karának adjunktusa, illetve Geológiai Intézet magyar tagozatának a vezetője volt. A szombati megnyitón köszöntötte a jelenlevőket Fodor József, az oktatásügyi minisztérium nemzeti kisebbségi oktatási osztályának magyar nyelvű oktatásáért felelős tanácsosa, illetve Ilyés Ildikó, Maros megye főtanfelügyelő-helyettese.


A verseny erdélyi koordonálását második éve vállalja fel a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPDSZ). A megmérettetés megyei szakaszát Erdély-szerte még január végén rendezték, amelynek Szatmár megyében a Mircea Eliade Általános Iskola adott otthont.


A szabályok értelmében a két évfolyam (hetedikes és nyolcadikos) versenyzői közül a legmagasabb pontszámot elérő diákok juthattak tovább az országos döntőbe, köztük Tebécs Rebeka az Avasújvárosi Általános iskola hetedik osztályából, valamint Tegze Rebeka a Ion Creanga Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója.


A feladatlapok nem voltak egyszerűek. A 7. osztályos diákoknak Ázsia és Afrika földrajzából, Amerika természetföldrajzából, illetve a Föld szilárd anyagainak és az előidézett folyamatainak ismereteiről kellett tanúságot tenniük. A 8. osztályos diákoknak Európa általános természeti és gazdasági földrajzából, népességföldrajzából, az Európai Unió jellemzőiről megszerzett tudásanyagot kellett lapra vetni, továbbá Románia földrajzából a Kárpátok, az Erdélyi-medence, a Nyugati-dombság és a Nyugati-alföld jellemzését, a Kárpát-medence felszínét kellett alaposan ismerniük, hogy válaszolni tudjanak a kérdésekre.


A két szatmári diák, hála a rengeteg felkészülésnek és munkának, jól teljesített, annak ellenére, hogy egyikük sem jutott tovább a nemzetközi döntőbe, ahova évfolyamonként a legjobb négy jutott be. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: