2012-02-23 14:54:42• hírek • Póti Orsolya

Sikeres projekteket bonyolított a szatmári Vöröskereszt

A Román Vöröskereszt Szatmári fiókszervezetének vezetője, Rodica Borlan február 23-án számolt be az elmúlt év során lebonyolított projektekről, akciókról. Mint megtudtuk, a szervezet rendkívül sikeres évet tud a háta mögött, ezért megújult erővel folytatják tevékenységeiket 2012-ben is. Az iskolások számára szervezett vetélkedők és a különféle tanfolyamok idén sem maradnak el.

A szatmári Vöröskereszt az elmúlt évben több fő alapelvre fektette a hangsúlyt: elsősorban a katasztrófaelhárításra, a szegénység csökkentésére és az egészség megőrzésére. A szervezet annak érdekében, hogy továbbra is élvezze mindenki bizalmát, sohasem folytat politikai, faji, vallási, illetve ideológiai természetű vitákat.

A szervezet vezetői az elmúlt évek során olyan stratégiai célokat tűztek ki, mint az önkéntesség népszerűsítése és a fiatalok bevonása a különféle tevékenységekbe, hatékony kommunikáció mind hazai, mind külföldi szinten, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a szervezet fejlesztése.

Az emberek életének megmentése és a katasztrófaelhárítás kapcsán a Romániai Nemzetközi Vöröskereszt szatmárnémeti szervezete együttműködve a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fiókszervezetével egy évvel ezelőtt közös projektet indított „Be Prepared" címmel. Szatmár megyében tizenöt település, azaz Királydaróc, Nagymajtény, Kaplony, Börvely, Kálmánd, Csomaköz, Érendréd, Érkávás, Hadadnádasd, Bogdánd, Borválaszút, Felsőberekszó, Mikola, Avasújváros és Túrterebes volt érintett a projektben.

A „Be Prepared" keretében a megcélzott közösségekből felkészítették az önkénteseket arra, hogy hathatós segítséget nyújthassanak természeti katasztrófák esetén. Az önkéntesek elsősegély tanfolyamon vettek részt, valamint megtanulták azt is, hogy hogyan nyújtsanak pszichológiailag segítséget a vészhelyzetben.

Ugyanakkor a szervezet egy másik projekt keretében elsősegély tanfolyamot is indított, melyen összesen 110 felnőtt vehetett részt díjmentesen.

A Román Vöröskereszt két évvel ezelőtt elindította Élelmiszerbank elnevezésű adománygyűjtési akcióját, hogy a nagyáruházakban vásárlók támogatásával rászoruló családok ünnepét tegye szebbé. A kezdeményezéshez Szatmárnémetiben első alkalommal csupán egyetlen kereskedelmi lánc, a Real csatlakozott, de tavalytól már a Billában, a Kauflandban és a Lidlben is lehetőség nyílt az adakozásra.

„Az adományozási akció keretében eddig 627 család részesült támogatásban, de emellett egy másik szociális projektet is lebonyolítottunk. A decemberi hónap folyamán a bukaresti központból olyan élelmiszerjegyeket küldtek ki a fiókszervezeteknek, amelyeket a kedvezményezettek bármilyen kereskedelmi egységben élelmiszerre, tisztálkodószerre válthattak be. Ebből összesen 1275 darabot osztottunk ki - 12750 lej értékben - 255 rászoruló család között" - mondta el Rodica Borlan.

A szervezet tavaly is megrendezte karácsonyi kampányát, melynek keretében gyűjtést szervezett a rászoruló, nehéz sorsú gyerekeknek. Ennek keretében összesen 272 jól tanuló gyermek részesült ajándékcsomagban.

„Mondojob" elnevezéssel indult program a munkanélküli személyek számára, melynek keretében ingyenes bébiszitter és otthoni betegápoló tanfolyamokon vehettek részt az érdeklődők. A Szatmárnémetiben szervezett kurzusokra összesen 75 személy iratkozott be.

Az egészség megőrzésének, illetve javításának érdekében is különféle kampányokat szervezett a szatmári Vöröskereszt, ilyen volt a március 24-én rendezett akció, melynek keretében TBC-vel kapcsolatos információs szórólapokat osztottak ki, vagy az Egészség Világnapja alkalmából szervezett kampány. Az egészségmegőrzés kapcsán számos versenyt és egyéb érdekes programokat rendeztek iskolások számára is.

A szervezet egyik stratégiai célja, az önkéntesség népszerűsítése, ezért igyekeznek ezt Szatmár megyében is megfelelő módon terjeszteni. A megyei szervezet összesen 200 aktív önkéntest számol.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Szatmári „Szamos" Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének egyik vezető munkatársa Dan Gheorghe, valamint Pataki Csaba alprefektus, aki megköszönte a szervezet munkáját, és a Prefektúra további támogatásáról biztosította az önkénteseket.

A Román Vöröskereszt szatmári szervezete ezúton is megköszöni azok segítségét, akik adójuk 2 százalékával támogatták a szervezetet, illetve a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a megyei rendőr-felügyelőség, a tanfelügyelőség, valamint a megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségének segítségét a közösen lebonyolított akciókban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: