2010-12-29 15:13:14• hírek • Balog Anita

Sikeres évet zárt az Északi Színház

A 2010-es év jó eredményeiről és rossz tapasztaltairól beszélt kedden az Északi Színház gyűléstermében Stier Péter vezérigazgató, Keresztes Attila illetve Andrei Mihalache művészeti igazgatók.

Éves mérleget vontak az Északi Színház vezetői szerdán. Stier Péter vezérigazgató elmondta: annak ellenére, hogy meglehetősen nehéz éven vannak túl, nem kevés sikerről és eredményről tudnak beszámolni. Sínen van a színház épületének felújítását célzó projekt, sikerült átszervezni az intézmény irodáit, gyűlés és próbatermet alakítottak ki. Az egyik legnagyobb eredmény az, hogy befejeződött az Ács Alajos Stúdióterem felújítása, de nagyon fontos a színház életében ez is, hogy novemberben cégek támogatásával sikerült egy hétszemélyes Dacia Logan típusú autót is vásárolniuk.

A színház támogatói továbbá összességében 3 és 4 ezer euró közötti összeggel szponzorálták az intézményt, Magyarországi pályázatokból pedig közel 10 millió forintos támogatásra tettek szert, amit többek között előadások létrehozására használtak fel.

2010-ben a Harag György Társulatnak sikerült egy modern weboldalt elindítania, a román társulat pedig 2011 januárjában indítja a mai kor elvárásainak megfelelő honlapot.

A gazdasági válság ellenére nőtt a színház látogatóinak a száma, az egy év alatt  a két tagozaton lejátszott 333 előadást hozzávetőlegesen 70 ezer néző látta. A román tagozat nézőszáma 2010-ben nagyjából 10 százalékkal, a magyar tagozat nézőinek száma pedig 17,5 százalékkal nőtt - derült ki a társulatvezetők beszámolójából. A Sorompók nélkül színházi fesztiválra idén ezerrel többen voltak kíváncsiak mint 2009-ben.

Mint kiderült, a gazdasági válság illetve a kormány válságkezelő intézkedései voltak azok, amelyek elsősorban gondot okoztak a színháznak. A közalkalmazottak bérének csökkentésével volt olyan, akinek 500 lejre csökkent a fizetése - emiatt volt olyan is, aki elhagyta a színházat és jobban jövedelmező állás után nézett. Még mindig gondot okoz a raktárhelyiségek hiánya, hiszen nincs hol megfelelően tárolni a bőséges jelmez és díszlet-gyűjteményt.


Beszámolót tartottak a színház vezetői
Beszámolót tartottak a színház vezetői


Andrei Mihalache művészeti igazgató elmondta: hárman hagyták el a társulatot és két új színésszel bővült a csapatuk. Az egyik, a társulatot elhagyó fiatal színész alacsony fizetése miatt inkább külföldre ment dolgozni, ugyanis fizetéséből egyszerűen nem tudott megélni. A román társulat több hazai fesztiválon is vendégszerepelt.

Keresztes Attila, a Harag György Társulat művészeti vezetője elmondta: amikor Szatmárra került, olyan tervekkel érkezett, hogy jó színházat fog csinálni, amit az erdélyi színjátszás egyik vezető társulatának fognak majd tartani. Keresztes úgy érzi, jó úton halad ezzel a munkával, hiszen az utóbbi időben a sajtó és a színházi sajtó is sokat foglalkozott a társulat előadásaival, 11 bemutatót tartottak (ebből kettő bábjáték volt), a 174 előadásból hetet külföldön játszottak. A fesztiválokon díjat is kapott a társulat, a Három Nővér című Csehov-darabot pedig a Duna Televízió is rögzítette és le is adta nemrégiben. A társulat egy személlyel bővült, Galló Ernő a Chioggiai csetepaté és A bohóc című darabokban is fontos szerepet játszott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: