2013-07-01 20:05:34• hírek • Szatmár.ro

Sikeres évad után költözik a színház

Az Északi Színház két társulata a következő évadot már a Szakszervezetek Művelődési Házában kezdi.

Szeretettel és megkönnyebbültséggel köszöntöm a sajtó képviselőit - kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Bessenyei István, a Harag György Színtársulat igazgatója. Nem csoda, hogy így érez az igazgató, ugyanis egy évvel ezelőtt egy feszültségekkel teli társulat vezetését vette át. Most a társulat egy remek évadon van túl, eltűntek a belső ellentétek, az új tagok pedig remekül beilleszkedtek a csapatba. Az évad sikerét bizonyítja a zsúfolt-házas évadzáró gálaműsor is - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A gálaműsor kapcsán kiderült, a szatmári közönség a könnyed műfajt kedveli igazán, a társulat pedig megpróbál a közönség kedvében járni, de nem lehet mindig operettet játszani, mert a művész-színház iránt is van érdeklődés - mondta Bessenyei.

Az évadban 11 bemutatót tartott a Harag György Társulat és olyan alternatív programokat szerveztek mint a nyílt napok, körséták a színházban vagy éppen a Holokauszt megemlékezés. Az elmúlt évadhoz képest jelentősen nőtt a nézőszám, 36700-ról 40449-re emelkedett. Ehhez hozzájárult, hogy a Világjobbítók című előadást egy egész bérletcsomagban játszották Debrecenben, ami kilenc előadást jelent. Illetve Szatmárnémetiben egy új bérletet is alapítottak: a Nagy Iza bérlet két hét alatt telt házas lett.

Szeptemberben elfogy a pénz

Stier Péter adminisztratív igazgató kiemelte: az előadások száma is nőtt, hiszen 212 előadást játszott a magyar színtársulat - ebből 75-öt a bábtársulat a nagyjából 300 napos színházi évad során. Az igazgató arra is rávilágított, hogy a színház elég nagy bajban van: mivel a 2012-es, 3,6 millió lejes költségvetéshez képest idén csak 2,8 millió lejt kaptak, így jelenleg a jövő eléggé kilátástalan. Szeptemberig elég a pénz a fizetésekre és a működtetési költségekre, de ha nem jön egy költségvetés-kiegészítés, nem tudni, mi lesz a folytatás.

Egyébként a társulat idén pályázat révén 100 ezer lej vissza nem térítendő összeghez jutott, további 30 ezer lejt pedig a mecénásoktól kaptak. További két pályázatot is megnyertek, az ezekből származó összegeket pedig a következő évadban használhatják fel.

Folytatás: a Szakszervezetek Művelődési Házában

A következő évadot a színház két társulata már a Szakszervezetek Művelődési Házában fogja kezdeni, ugyanis úgy tűnik, végre elkezdődik az Északi Színház épületének a felújítása. Mint kiderült, már a most véget érő évadot is ott kezdték volna, ám a halasztások miatt késett a felújítás megkezdése is. A felújítás elvégzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás során rengeteg kérdés érkezett a polgármesteri hivatalhoz, sok cég is jelentkezett. Mivel sok pontosításra volt szükség, az idő eltelt, emiatt kellett halasztani - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Novemberben fog kezdődni a felújítás, de az augusztus végén induló évad már művelődési házban veszi kezdetét. Ennek oka: évad közben nehézkes lenne a költözés. Mivel a Szakszervezetek Művelődési házában a befogadóképessége a színházénak a kétszerese, ezért a bérleteket is átalakítják, egy előadás alatt két bérlet közönsége is figyelemmel követheti az előadást.

- Tudjuk, hogy a Szakszervezetek Művelődési Házának hangulata az Északi Színház hangulatának nyomába sem ér, szeretném a közönséget megnyugtatni: a művelődési házban az elmúlt időszakban sok javítás zajlott, új fűtésrendszert alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat, így már kellemesebb körülmények fogadják az oda látogatókat - mondta Bessenyei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: