2007-11-08 15:17:32• hírek • Szatmar.ro

Jól sikerült a lomtalanítás

 Szatmárnémetiben 4,5 tonna elektromos és elektronikai hulladék gyűlt össze.

Egyetlen nap alatt 576, 26 tonna elektromos és elektronikai hulladék gyűlt össze – jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter november 8-án Bukarestben, a november 3-i országos lomtalanítási nap kiértékelőjén. Ez a mennyiség meghaladja a tavalyi évben összegyűjtött ilyen jellegű hulladék felét. (55%)

A november 3-át mi gyakorlatnak szántuk – fogalmazott Korodi – az volt a célunk, hogy az átlag romániai állampolgár megtanulja, hogy ezeket a hulladékokat is ki kell dobni.  Az országos lomtalanítási nap sikeres volt. A résztvevő 110 város lakosainak sikerült együttműködni a közhatóságokkal, és ez igen nagy eredmény. Románia lakosai európai gondolkodásmódról tettek tanúságot ezen a napon – szögezte le a miniszter.

A továbbiakban bemutattok egy táblázatot a legjobb, valamint a legrosszabb eredményeket elért megyékről. A legnagyobb mennyiségű elektromos és elektronikai hulladékot Bukarestben gyűjtötték össze. Ezt követi rögtön Máramaros, Brassó, Bihar, Hargita, Suceava, Fehér és Kolozs megye. A legkisebb mennyiséget Calarasi megyében gyűjtötték össze, amelyet Vaslui, Ialomita, Braila, Mehedinti és Giurgiu megye követ. Korodi beszélt arról is, mi történik az összegyűjtött hulladékokkal. Elmondta, ezeket semlegesítő és újrahasznosító központokba szállítják. Ilyenből jelenleg Románia területén öt darab van.

Ugyanakkor a környezetvédelmi miniszter jelezte azt is, hogy a 2008. január 10 -  február 10 közötti időszakban a Környezetvédelmi Felügyelőség révén országos szinten ellenőrzik, hogy a közhatóságok, valamint a termelők betartják-e az elektromos és elektronikai hulladékokra vonatkozó érvényes törvénykezést.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: