2009-08-04 16:02:01• hírek • Gozner Gertrud

Sikeres akció

Augusztus elsején a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal ismét megszervezte a feleslegessé vált háztartási készülékek begyűjtését.

Összesen 9460 kilogrammnyi elektromos és elektronikai hulladékot szedtek össze a város nyolc pontján kialakított gyűjtőhelyeken. Ez látványos növekedést jelent az előző hónaphoz képest, ugyanis július elején összesen 5500 kilogrammot sikerült elszállítani. Sajnos Nagykároly lakossága távol maradt az augusztusi akciótól, egyetlen használt készülék sem került begyűjtésre.

Az elektronikai hulladék szervezett gyűjtése egy éve került bevezetésre a városban, és minden hónap első szombatján kerül rá sor a polgármesteri hivatal által kijelölt gyűjtési pontokon. A lakosok elszállítják az elektronikai hulladékot a kijelölt helyre, ahonnan a polgármesteri hivatal által felhatalmazott cég összegyűjti és elszállítja azokat. Ezután az elektronikai szemetet eljuttatják a semlegesítésükkel és újrahasznosításukkal megbízott vállalkozásokhoz.

Egy felmérés szerint az ország lakosságának fokozatosan megváltozik a hozzáállása a tartós fogyasztási cikkekhez, ugyanis egyre többen cserélik le az öt évnél idősebb elektronikai készülékeiket. A hazai háztartások többségében megtalálható a hűtőszekrény, a fagyasztó, a mosógép, a hajszárító, a televízió, a mobiltelefon és a porszívó. Ugyanakkor egyre többen vásárolnak mikrohullámú sütőt, konyhai robotokat és villanyborotvát.

Az üzletekben meghirdetett visszavásárlási kampányok és az árleszállítási akciók motiválják leginkább a lakosságot, hogy egyre rövidebb időn belül cseréljék le az elektronikai termékeket. Ami az elektronikai hulladék szelektív gyűjtését illeti a lakosság 6,1 százaléka van tisztában ennek fontosságával, 25,5 százalékuk már hallott róla, sajnos a többség még nem látja át ennek szükségességét. A városok lakossága tud a szelektív gyűjtésről, de még nem tudatosította igazán. Sokkal inkább motiváltabbak lennének, ha ez pénzbeli előnyökkel jár rájuk nézve - derül ki a felmérésből.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: