2019-07-11 05:18:08• hírek • közlemény

Sikeres a Szatmár megyei Falugazdász Program

Számos rendkívül népszerű, több száz gazdának szóló rendezvényen, községi gazdatalálkozókon, sok pályázati tanácsadáson és egyéni problémák megoldásán vannak túl a Szatmári Falugazdászok, a sikeres működésnek köszönhetően pedig szintet lépett a kezdeményezés, bővült a csapat: Nagykároly környékének és a Tövishátnak is lesz saját falugazdásza. Magyar Lórándot pedig, a helyi hálózat koordinátorát a Partiumi Falugazdász-Hálózat koordinálásával bízták meg.

Szatmár megyében a 2018-as év második felében kezdte meg tevékenységét a falugazdász-hálózat, melynek feladata a szakmai tanácsadás, akár a termelés, feldolgozás vagy értékesítés területén, szakmai programok, képzések, konferenciák és kiállítások szervezése a gazdaszervezetekkel, illetve a helyi akciócsoportokkal együttműködve. 
 

Magyarország Agrárminisztériuma által támogatott program részeként a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület részéről Gombos Dalma, pályázati tanácsadó, és Kovács Szabolcs, vidékfejlesztési szakember, a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete részéről pedig Fodor István, agrármérnök és Kovács Ottó, állatorvos dolgozott elsőként azért, hogy segítséget nyújtsanak a több mint 6500 szatmári magyar gazdálkodóknak. 
 

„Mindenképp hiánypótló és hasznos volt a falugazdász-hálózat létrehozása. Nagy volt az érdeklődés is a Szatmár megyei magyar gazdák részéről, az eddigi tevékenységünk során több mint ezer mezőgazdásszal kerültünk kapcsolatba” – mondja a helyi program koordinátora Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. 
 

A Szatmár megyei tevékenység példaértékű a régióban, azt nem csak a helyi gazdálkodók, hanem a magyar agrárminisztérium véleménye is, ezért nemrég Magyar Lórándra bízták a Partiumi Falugazdász-hálózat működésének a koordinálását is.  



 

Továbbadják a tudást

A Szatmári Falugazdászok röviddel a szatmári program beindítását követően azonnal megkezdték felvenni a kapcsolatot a helyi gazdákkal és belefogtak az oktató-informáló rendezvények szervezésébe is. Az elmúlt hónapokban havonta hét-nyolc településen találkoztak szervezett formában a gazdákkal, annak érdekében, hogy egy pontos gazdakataszter állítsanak össze. 


A falugazdászok rengeteg programon és képzésen vesznek részt, ahol a hallottakat és látottakat tovább tudják adni a szatmári gazdáknak, de a legtöbb eseményen a gazdákkal együtt jelennek meg. 



 

Hasznos oktató-informáló rendezvények

A 2018-ban első ízben megrendezett Agrárakadémia nagy népszerűségnek örvendett, ennek következtében egy sikeres konferenciasorozat megrendezése vette kezdetét. Az Agrárakadémiák tematikára lebontva kerülnek megrendezésre, minden alkalommal az adott témakörben meghívott előadók mellett olyan szakemberek is meghívást kapnak, akik aktuális pályázati lehetőségekről, a földalapú támogatásokról is beszélnek.
 

2019-ben az első Agrárakadémia Nagykárolyban lett megszervezve, melyen 250 gazdálkodó kapott hasznos információkat a gabona- és zöldségtermesztésről, különböző mezőgazdasági gépek sajátosságairól, előnyeiről és pályázati, támogatási lehetőségekről. 
 

Az eseménysorozat márciusban folytatódott Piskolton, melynek témája a méhészet volt. Májusban a Csanáloson tartott Agrárakadémiára elsősorban az állattenyésztéssel, azaz a húsmarhatenyésztés kapcsán érdeklődőket várták. 

 




 

Értékessé tennék a helyi termékeket

A szatmári falugazdászok gőzerővel dolgoznak a Szatmári Termék védjegy létrehozásán is. Meggyőződésük, hogy a márka létrehozásával könnyebben lehet majd helyi, országos, vagy akár nemzetközi szinten is elismerést szerezni a jó minőségű, Szatmár megyében gyártott mezőgazdasági termékeknek.
 

A falugazdászok feladatkörébe tartozik a Kárpát-medence régióiban a még fellelhető őshonos, tájba illő gyümölcsfák feltérképezése és megőrzése: úgynevezett „tündérkertet”, azaz egy génbankot szeretnének létrehozni Szatmár megyében.
 

Bővül a csapat

A jövőbeli tervek egyre csak bővülnek, sok projekt van előkészítésben, amelyek között szerepel az Agrárakadémiák rendszeres megszervezése, a fiatal gazdák számára tanulmányi utak, illetve különböző mezőgazdasági témájú tanfolyamok rendezése. 
 

Az első időszak lezárult, a folytatásban már nem négy, hanem hat falugazdász fog a szatmári magyar gazdák rendelkezésére állni. A csapat Nagykároly és környékén Bartha Károllyal, illetve a Tövisháton és környékén Nagy Mátyással bővül. 
 

„A falugazdászokkal a munka során ismertük fel, hogy mennyi lehetőség áll rendelkezésünkre a gazdálkodók támogatása terén. A jövőben folytatjuk a megkezdett munkát, de számos új ötlet is megvalósításra vár, a helyben szerzett tapasztalatainkat pedig felhasználjuk a partiumi hálózat működtetésében, hogy a lehető legtöbb mezőgazdász segítségére lehessünk” – mondja az immár négy megye – Szatmár, Szilágy, Máramaros és Bihar – falugazdászainak munkáját koordináló Magyar Lóránd.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: