2011-05-11 16:21:45• hírek • Kocsis Zoltán

Sikeres a Rákóczi-kiállítás

Kövér László, a magyar országgyűlés elnökének jelenlétében április 29.-én nyílt meg a Vécsey-házban az a kiállítás, amely a szatmári béke megkötésének 300. évfordulójára hivatott megemlékezni.

A tárlat nagy sikernek örvend, az első másfél hétben mintegy négyszázan tekintették meg. Ezzel az utóbbi esztendők egyik legnézettebb történelmi kiállításává vált, amint azt Sárándi Tamás muzeológus ottjártunkkor elmondta.

Az Európai Unió támogatásával a kiállítást a Szatmár Megyei Múzeum és a Nyíregyházi Józsa András Múzeum szervezi, a bemutatott tárgyak pedig a két nevezett intézmény mellett a Kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeum, a Nagybányai Múzeum, a Budapesti Hadtörténeti Múzeum valamint a Budapesti Levéltár tulajdonát képezik.


Eddig mintegy négyszázan tekintették meg a kiállítást
Eddig mintegy négyszázan tekintették meg a kiállítást


A Vécsey-ház hangulatos udvarából belépve a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által kirobbantott szabadságharc legfőbb eseményeinek és szereplőinek bemutatása fogadja az érdeklődőket, majd a korabeli hadsereg egyenruháinak reprodukciói. Ezt követően az örökemlékű „A Tenkes kapitánya" című filmsorozat kockáit tekinthetjük meg, majd a kiállítás legértékesebb darabjai következnek. Ezek közé sorolandó az ún. mustrakönyv, melyből összesen négy darab létezik, ezek közül egyet adott kölcsön a Budapesti Levéltár. Ezek a könyvek tartalmazzák valamennyi, a szabadságharc oldalán küzdő katona nevét.


Jobb oldalt Athanasie püspök ruhája, balra Bánffy dolmánya
Jobb oldalt Athanasie püspök ruhája, balra Bánffy dolmánya


Szintén ide sorolandó Pintye vitéz néhány korabeli, eredeti tárgya. A Kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeum tulajdonát képezik Rákóczi Ferenc egyik zászlaja, Thököly Imre jogara, Erdély első gubernátorának, Bánffy Györgynek a dolmánya valamint az első gyulafehérvári görög katolikus püspöknek, Athanasie Anghelnek egyik ruhája.

Aki kíváncsi erre a tényleg páratlan és értékes kiállításra, az hétköznapokon (szombatot is beleértve) 9-17, vasárnap pedig 9-14 óra között tekintheti meg. Kiemelendő, hogy a múzeum hétfőn zárva van. Egyéni kérésre „idegenvezető" szolgálata is igényelhető, csoportoknak viszont ez a lehetőség alanyi jogon jár.

Rákóczi-korabeli fegyverek
Rákóczi-korabeli fegyverek


Pintye vitéz fegyverei
Pintye vitéz fegyverei


Sárándy Tamás muzeológus mutatja be a tárlatot
Sárándi Tamás muzeológus mutatja be a tárlatot


A mustrakönyv
A mustrakönyv


Rákóczi zászlaja és Thököly jogara
Rákóczi zászlaja és Thököly jogara


Rákóczi zászlaja és a híres jelmondata: Pro LIbertate
Rákóczi zászlaja és a híres jelmondata: Pro Libertate


Rákóczi hadseregének egyenruhája
Rákóczi hadseregének egyenruhája, a későbbi huszárok ruháinak alapja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: