2012-01-22 15:35:10• hírek • Kocsis Zoltán

Sike Lajos kapta a Fodor István emlékdíjat

Kölcsey Ferenc 1823 január 22.-én fejezte azt a költeményét, ami később nemzetünk himnusza lett. Ennek emlékére 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra és a Himnusz Napját. Ez Szatmárnémetiben egyben a Magyar Kultúra Hete elnevezésű eseménysorozat kezdete is .

Ezen alkalomból az RMDSZ első ízben osztotta ki a Fodor István Emlékdíjat, amely egyrészt a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt újságíró-kollégának állít emléket, másrészt pedig évről évre egy, a szatmári magyarságért sokat tevő újságírót hivatott jutalmazni. Első ízben Sike Lajos vehette át a díjat, aki a szatmári magyar újságírás nagy öregjeként immár ötven éve dolgozik rendületlenül.

„Inkább nekem kellett volna díjat adnom annak a tehetséges fiatalembernek, aki nem csak kollégám, de barátom is volt - kezdte köszönő beszédét Sike Lajos. Azért is fontos számomra ez a díj, mert első alkalommal ismerte el a szülőföldem, hogy munkásságommal tettem valamit az itteni emberekért." Sike szerint Fodor István halála rámutat arra, hogy a rendszertelen életmód miatt az újságírók a társadalom egy veszélyeztetett szegmensét képezik.

Sike Lajos és a Fodor István Emlékdíj

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács és egyben a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke felvezetőjében elmondta, Fodor István személyében egy gyerekkori jó barátot veszített el, akinek mindig voltak jó meglátásai, amivel tanácselnöki munkáját is segítette. „A szatmári emberekért és a munkájáért érzett odaadását, mely Sike Lajos munkásságát is jellemzi, meg kell őriznünk", tette hozzá.

Idősebb Fodor Lajos lelkipásztor, a néhai Fodor István édesapja Gúzs Imréhez hasonlította Sike Lajost, akinek maró humorát emelte ki. Futballozás közben elhunyt fiával kapcsolatban kijelentette: gyerekkori álma testesült meg benne. „Ami nekem nem sikerült, az sikerült neki: újságíró lett". Veres István újságíró szerint mind Fodor, mind Sike elmondhatja magáról: lapjaik legkedveltebb újságíróik voltak.

Id. Fodor Lajos lelkipásztor

Az RMDSZ székházában megtartott díjátadó után a jelenlévők átvonultak a Láncos-templom előtt álló Kölcsey Ferenc-szoborhoz. Magdás Walter kölcseys diák elszavalta a Himnuszt, majd az ünneplők megkoszorúzták a mellszobrot. A sort Csehi Árpád kezdte, majd sorra jöttek a Harag György Társulat, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, a Református Gimnázium és a civil szervezetek képviselői.

Az esemény zárásaként az egybegyűltek elénekelték nemzeti himnuszunkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: