2009-02-23 19:07:06• hírek • MTI

Siettetik a decentralizációt

A demokrata és szociáldemokrata összetételű román nagykoalíció vezetősége hétfőn arról határozott, hogy gyorsított ütemben elkezdi a decentralizációs törvények kidolgozását.

A.döntés értelmében a közösen kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és Szociáldemokrata Párt (PSD) "nagyon rövid idő" alatt felszámolná a jelenlegi, még mindig túlságosan központosított közigazgatási rendszert, és megteremti a pénzügyi decentralizációt is.

Dan Nica miniszterelnök-helyettes közölte, hogy . Rámutatott: a törvénytervezetek kidolgozása érdekében a polgármesterek és a megyei önkormányzati vezetők szakmai egyesületeivel, valamint civil szervezetekkel is konzultálni fognak.

Emil Boc miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy három decentralizációs törvény kidolgozását tervezi az általa vezetett kormány, amely így "hatalmat ad" a helyi hatóságok kezébe, hogy valóban dönthessenek az őket érintő ügyekben.

A PD-L-PSD nagykoalíció a román parlamentben a mandátumok mintegy 70 százalékával rendelkezik.  
A központosított rendszer megszüntetését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatja, mert megítélésé szerint - mint a szövetség vezetői többször is hangoztatták - fontos, hogy a helyi közösségek minél szélesebb döntési jogkörökkel rendelkezzenek.

Az elmúlt időszakban Traian Basescu román államfő is nyilvános állásfoglalásaiban többször szorgalmazta a decentralizációnak megfelelő, helyi (közigazgatási) autonómia megteremtését.

Dan Nica: elsőként az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság és a rendőrség közigazgatási decentralizációját hajtják végre

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: