2015-04-17 15:07:08• hírek • Szatmar.ro

Különleges cápavizsgálat a medencében

Különleges vizsgálatra került sor a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának 500.000 literes medencéjében.  A 10 éves 2 méteres dajkacápánk hátfelszínén ugyanis elszíneződést  tapasztaltunk, így indokolttá vált egy parazitológiai vizsgálat. Korábban már megkíséreltünk kenetet  venni  az állat bőréből a víz alatt, ám az ott szerzett minta értékelhetetlen volt, ezért úgy  döntöttünk,  hogy „száraz" körülmények között újra megkíséreljük a mintavételt.

Akvarista búvárjaink egy speciális saját fejlesztésű cápabefogó zsákba terelték az állatot, majd a felszín közelébe hozva, a farok tájékát szárazva emelve  több felületi és mély kaparékot vett állatorvosunk Dr. Tóth Alexandra.

A kenetekben szerencsére kórokozó nem volt látható, s az elváltozott kaparék valószínűleg megvastagodott szarupikkely, mely az állat idősödésével lett látható.

A  Dajkacápa (Ginglymostoma cirratum) szubtrópusi  tengeri sós-félsós vizek lakója, korallzátonyok közelében fordul elő 130m mélységig, de általában 1 - 35m között tartózkodik.

Lekerekített orrú faj, az orrlyukak között jól láthatók a közepesen hosszú bajuszszálak, és az orrlyukakat a szájjal összekötő vájatok. A cápa színe a sárgásbarnától a szürkésbarnáig variál, alkalmanként kis, sötét pettyek, vagy elmosódott nyereg alakú foltok tarkíthatják. Maximális testhossz 430cm, az átlagos testhossz 304cm. A legnagyobb dokumentált testsúly 109,6kg, a maximális dokumentált életkor 25 év.

Magányos, lomha mozgású hal, gyakran a tengerfenéken heverve találkoznak vele a búvárok. Éjszaka aktív, a fenéken talált gerinctelenekkel, köztük tengeri sünökkel, tintahalakkal, polipokkal, csigákkal és kagylókkal táplálkozik, de étrendjében szerepelnek kisebb csontoshalak is.

Megtámadhatja az embert, ha szándékosan ingerlik, vagy ha véletlenül rálépnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: