2010-11-07 13:55:24• hírek • Szatmár.ro

Sertésvágás: hagyományos módon

Bár érvényben van a „kíméletes sertésvágásra" vonatkozó rendelkezést, ezt az idén se fogják szigorúan ellenőrizni.

A „kíméletes sertésvágás" problémája minden minden év novemberében-decemberében előkerül. Úgy tűnik, az idén sem fogják alkalmazni az EU-s előírást.

Már 2008-ban minden egyes önkormányzatnak meg kellett volna vásárolnia a vágásoknál alkalmazható sertéskábító eszközt és ki kellett volna választania egy személyt, aki ellássa ezt a feladatot: erre azonban hiába szólította fel annak idején a polgármesteri hivatalokat a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság.

Úgy tűnik, a jövőben se számíthatunk arra, hogy minden községben lesz hasonló alkalmatosság és „hivatásos disznóölő", ugyanis az önkormányzatok helyzete egyre elkeserítőbb. Marad tehát ebben az évben is a hagyományos, késsel történő szúrás.

Aktuális téma a disznóölési időszak közeledtével a trichinózis-vizsgálatok elvégzése, amelyet 150 grammnyi, bordaközi izomból vágott húsmintára van szükség. Ez a veszélyes kór is szerepel azon a listán, amely a feláldozott állatok utáni kártérítésre vonatkozik. A kárt egy megyebeli speciális bizottságnak kell felmérnie minden esetben, a piaci árnak megfelelő összeget komoly iratcsomó összeállítása után kaphatja meg a tulajdonos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: