2015-01-14 18:23:01• hírek • Kocsis Zoltán

Sertéspestis-veszélyre figyelmeztetnek a szakemberek

Sertéspestis-veszélyre figyelmeztettek az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei szerdán a Szatmár megyei prefektúra által összehívott Sürgősségi Helyzetek Bizottságának rendkívüli ülésén. Amelynek fő témája amúgy a megye szükséghelyzeteinek regisztere volt.

Nicolae Dumuta, a DSVSA igazgatója elmondta: ukrán kollégáik jelezték, hogy alig néhány száz kilométerre az ukrán-román határtól találtak egy fertőzött vadkant. A következő héttől az igazgatóság szakemberei szerte a megyében ellenőrzéseket tartanak majd, ám addig is értesítették a polgármestereket és a vadászokat is.

A sertéspestis vad- és házisertésre egyaránt veszélyes. Közvetlen érintkezéssel, de váladék útján is terjed. Tünetei közé tartozik az étvágytalanság, a láz, a kipirult bőr, pontszerű vérzések a bőrön, hasmenés, vércsík a vizeletben. A fertőzött állat nem szívesen mozog, ha igen, akkor is imbolyogva.

Nem a sertésestis-veszély volt viszont az ülés első számú témája, hanem, hogy a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége a belügyminisztérium rendelkezésének eleget téve elkészítette Szatmár megye szükséghelyzeteinek egyfajta regiszterét. A történelmi áttekintés mellett ebben 21 fajta szükséghelyzetet különböztetnek meg - többek között árvíz, erdőtűz, robbanás, földcsuszamlás, földrengés, személy eltűnése. Valamennyi esetre és önkormányzatra lebontva megtalálható, mely intézménynek melyek a hatáskörei, mely gazdasági szereplő miként tud segíteni.

A vaskos, közel ezer oldalas regisztert a belügyminisztériumnak kell jóváhagynia. Ha ez megtörténik, akkor megkapja a megye összes polgármesteri hivatala.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: