2019-05-03 10:27:02• hírek • MTI

Sertésben növesztenének emberi szerveket transzplantációhoz

A Tokiói Egyetem kutatóinak reményei szerint egy éven belül megkezdhetik azt az úttörőnek számító sejtkísérletet, amelynek keretében sertésekben emberi hasnyálmirigyet növesztenek majd transzplantációs célokra.

A projektet vezető Nakaucsi Hiromicu professzor elmondta, kollégáival azt remélik, hogy tíz éven belül már az olyan betegségek kezelésében is használható lesz a sertésben növesztett emberi hasnyálmirigy, mint a súlyos diabétesz.

Nakaucsi és kollégái embertől származó, úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPS) – ezekből bármilyen emberi szerv kifejlődhet – fognak beinjekciózni egy sertésembrióba, amelyet korábban úgy „módosítottak genetikailag”, hogy ne alakuljon ki benne hasnyálmirigy. A cél, hogy a humán őssejtek kihasználják a „genetikai hiányt” és emberi hasnyálmirigy alakuljon ki belőlük.

Az embriót egy kocába fogják beültetni a kutatók, majd később megszakítják a vemhességet, hogy a kialakult szövetet eltávolítsák és megvizsgálják. A japán kormány a közelmúltban engedélyezte az ember és állat genetikai állományát ötvöző embriók létrehozását, hogy segítsen enyhíteni az átültetésre alkalmas szervek hiányán.
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: