2013-09-30 18:49:35• hírek • Kocsis Zoltán

Sértegetett Enatescu

A vita legkisebb szikrája nélkül szavazta meg hétfőn a Szatmár Megyei Tanács a szeptemberi rendes havi ülés 16 pontját, az egyebek pontnál azonban heves vita robbant ki, amelynek során Virgil Enatescu minősíthetetlen sértegetésözönt indított két RMDSZ-es politikus, Kovács Jenő nagykárolyi polgármester és Marginean Éva megyei tanácsos ellen.

Adrian Stef tanácselnök arra kérte a tanács tagjait, hatalmazzák fel arra, hogy megvédje a megyei tanács álláspontját az ún. kórházi papucsdíj kapcsán, ami ellen a Freies Europa Weltanschauung nevű alapítvány az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult. Ekkor kért szót Virgil Enatescu, aki szükségesnek nevezte a nejlonpapucs használatát és arra emlékeztette hallgatóságát, hogy a kórházon belüli fertőzések terjedését egy „szomszéd", a magyar Semmelweis Ignác fedezte fel.

Miután a tanács megszavazta Stef felhatalmazását, Enatescu ismét szót kért, és „magyar vonalon" folytatta. „Minden más kulturált ember nagyra értékeli Vida Ghéza munkásságát, csak Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő. Lehet, hogy ő nem rendelkezik kellő műveltséggel, ám felháborító, hogy milyen állapotban hagyja süllyedni a nagy művész alkotását, a Hős Román Katona szobrát, amely a román föld felszabadításának állít emléket", fakadt ki a pszichiáter.

Stef tanácselnökként, Marginean Éva pedig nagykárolyi RMDSZ-es tanácsosként igyekezett megnyugtatni Enatescut, hogy a műemlék renoválása éppen folyamatban van. „Csak olyan személy tehet ilyen hazug kijelentéseket, aki nincs tisztában a konkrét helyzettel", szúrt oda Marginean. Válasza azonban olaj volt a tűzre, hisz Enatescu kikérte magának a hazug titulust, majd alpári sértegetésbe ment át. „ Csak olyas valaki nevezhet engem hazugnak, aki nem rendelkezik kellő szintű civilizáltsággal! Még nem találkoztam olyan magyar kollégával, aki ne lett volna kellően civilizált, de úgy látom maga nem magyar, hanem valamiféle hibrid", mondta a pszichiáter.

Az általános döbbenetnek Stef vetett véget, aki gyorsan beszüntette a tanácsülést.

A Magyar Nemzeti Színház szalonnák között?

A tanácsülést követő sajtótájékoztatón felmerült a kérdés, miért Szatmárnémeti szervezi meg a Termés Napja elnevezésű hagyományos vásárt. „A polgármester úr folyamatosan azzal vádaskodik, hogy a megyei tanács utánozza Szatmárnémeti vezetőségét. Nos, meg tudom mutatni, hogy az év elején szerkesztett és kiadott Eseménynaptárunkban igen is szerepel október hónapban a Termés Napja", reagált Stef. Asszisztense nyomban be is hozta a könyvecskét, amelyben tényleg fel van tüntetve az esemény. „Nem tudom pontosan, milyen dátummal készülnek a kollégáim, és az sem érdekel, ha a város is szervez hasonlót. Mindenki döntse el azonban, ki kit utánoz", tette hozzá.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által szervezendő Termés Napokra október 4-6. között kerül sor. Éppen akkor, amikor a Harag György Társulat fennállásának 60. évfordulójának tiszteletére Szatmárnémetiben lép fel a Budapesti Magyar Nemzeti Színház. Mivel utóbbira a Szakszervezetek Művelődési Házában, előbbire pedig az Október 25 téren kerül sor, csak remélni tudjuk, hogy a Magyar Nemzeti Színház tagjainak nem hagyományos szalonnák, kolbászok, kecskesajtok és egyéb ínyencségek között lavírozva kell majd eljutniuk a fellépés helyszínére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: