2018-04-16 08:37:33• hírek • Bede Emőke

Sereghajtók vagyunk az átlagnyugdíjat illetően

Romániában több mint négy és fél millió nyugdíjas él, négy és fél millió olyan ember, aki azt remélte, egy élethosszig tartó munka után megpihenhet végre és kényelmesen élhet a számára havi rendszerességgel folyósított nyugdíjból. Ám sokuk számára, s a Szatmár megyeieknek még inkább, csupán egy naiv álom marad mindez.

Talán túlzásnak tűnhet, de az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tényleg így van. A hivatal legutóbbi közleménye szerint az országban az átlagnyugdíj 1071 lej, ám a legtöbb személynek még ettől is kevesebbet kell beosztania. Botosani és Giurgiu megyében a nyugdíjasok 860, illetve 864 lejt kapnak kézhez minden hónapban, mely mintegy 20 százalékkal kevesebb, mint az országos átlag. A lista alján ott van még Vrancea (886 lej), Beszterce (890 lej) és Vaslui (891 lej) megye is. Azaz csak 5 megyében kapnak kevesebbet, mint Szatmár megyében, ahol az átlagnyugdíj mindösszesen 893 lej. Tehát megyénk is ahhoz a sereghajtó hat megyéhez tartozik, amelyben az idősebb korosztály 900 lejnél kevesebb pénzt kell beosszon minden hónapban.
 

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai természetesen arra is rámutattak, hol a legmagasabbak a nyugdíjak. Az országos átlagnál 27 százalékkal többet kapnak a bukarestiek, akik 1362 lejből gazdálkodhatnak havonta. A dobogó második fokára Hunyad megye került, ahol átlagosan havi 1351 lejt folyósítanak az idős generációnak. Hunyadot pedig Brassó követi, ahol 1279 lej az átlagnyugdíj. A statisztikai hivatal az adatokat összevetve levonta a következtetést, mely szerint azokban a megyékben, ahol több gyár és üzem működött a kommunista rezsim évei alatt, a nyugdíjasok is több pénzt kapnak kézhez havonta.
 

Az Európai Unió országaival összehasonlítva pedig arra is fény derül, hogy a romániai nyugdíjasoknál csak a bolgárok kapnak kevesebbet. Az itteni 232 eurós átlagnyugdíjhoz képest déli szomszédaink életen át tartó munkáját csupán 186 euróval díjazzák. Ettől persze sokkal könnyebb ellenkező példát találni, elég csak Magyarországig mennünk, ahol 360 eurónak megfelelő forintot kapnak átlagosan a nyugdíjasok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: