2017-06-20 10:30:57• hírek • Szatmár.ro

Selymes Tibor lett a Szatmárnémeti Olimpia vezetőedzője

Selymes Tibor 1970-ben született Balánbányán. Játékosként szerepelt a Brassó, a Dinamo, a belga Cercle Bruges, az Anderlecht, a Standard Liege, a Haladás, a Debrecen és a ciprusi AEL Limasszol csapatában. A román válogatott alapembere volt a dicsőséges 1994-es világbajnokságon, majd az 1996-os Európa-bajnokságon is. Edzőként ült a Sopron, a Kaposvár, a Sportul Studentesc, az Astra, a Marosvásárhely, a Galac és a Petrolul kispadján is.

A román válogatott arany-generációjának tagja lett a szatmárnémeti labdarúgócsapat edzője. A célja az 1-6. valamelyikének hely megszerzése.

A polgármesteri hivatal üléstermében mutatta be Kereskényi Gábor polgármester és Karda Attila klubelnök az Olimpia labdarúgócsapatának új vezetőedzőjét, Selymes Tibort. Az új edző a Gheorghe Hagit és Daniel Prodant is soraiban tudó aranygeneráció tagja, 46 alkalommal volt válogatott, két világ- és két európabajnokságon is pályára lépett. 

"A sajtótájékoztató helyszíne jelzésértékű, ugyanis az önkormányzat nagyon komolyan gondolja az Olimpia és a szatmári sport támogatását" - indította a tájékoztatást a polgármester. Mint kiderült, Selymessel már 2015 szeptemberében tárgyaltak a vezetőedzői posztról, akkor azonban a csapat a második ligás kiesés ellen küzdött, szörnyű volt a pénzügyi helyzet, az edző pedig nem vállalta el a feladatot.

Most viszont Bogdan Andone távozásával újra megkeresték és igent mondott. A klubvezetés azért ragaszkodott a személyéhez, mert úgy gondolták, hogy a neve a román fociban tiszteletet parancsol a játékosoknak és a fiatalabb generáció is sokat tanulhat tőle. A mesterrel egy éves szerződést kötöttek, de amennyiben sikerül elérnie a neki kitűzött célt, természetesen szó lesz a folytatásról is.

A város- és klubvezetésnek komoly tervei vannak az Olimpiával. A következő bajnokság végére az első hat pozíció valamelyikén kell szerepeljen az együttes. Szeretnék a klub pénzügyi helyzetét stabilizálni, erős utánpótlás-nevelő központot létrehozni és modenizálni az infrastruktúrát.

A labdarúgóklubnál nemrég pénzügyi átvilágítást végeztek, melyen bebizonyosodott, hogy az előző vezetőség rekordidő alatt elköltött 2,1 millió lejt a 2,5 milliós költségvetésből, 900 ezer lejes tartozást is hagyva, a számlák pedig hatalmas összegért vásárolt sportszerekről tanúskodnak, amiket senki sem látott. "Még egy alkalom lesz, amikor az egykori vezetőség munkájáról beszélek, az pedig a teljes pénzügyi vizsgálat eredményének a bemutatása lesz. Onnantól kezdve csak előre nézünk" - mondta Karda Attila, a klub elnöke.

A tervek között szerepel a Daniel Prodan - Olimpia stadion gyepszőnyegének a megújítása, valamint edzőpályák használatba vétele. "A városi tanácstól már megkaptuk a szatmárzsadányi focipályát, de szeretnénk használni a Samobil-pályát is. Utóbbival kapcsolatban volt egy bérleti szerződése az Olimpiának a tulajdonossal, ám a bérleti díjat nem fizették, ezért a tulajdonos most kamatostól kéri a jussát. Remélem sikerül megegyeznünk vele" - magyarázza Karda. 

Selymes: az 1-6. hely biztosan meglesz

Az új vezetőedző nem némileg optimistán, hanem biztosra mondta a helyezéssel kapcsolatos cél megvalósítását. "Alakul a keret, sok jó játékost hozunk a klubhoz, nem csak szatmári, hanem romániai és külföldi labdarúgókat is" - mondta. A Szatmár.ro-nak elárulta azt is, hogy franciaországi játékosok is erősítik majd a csapatot. Az utánpótlásnevelést is nagyon fontosnak tartja, és megnézi majd a mostani junior korúakat, ugyanis nem tartja kizártnak, hogy a tehetségeknek teret enged a nagy csapatban való bizonyításra. "Egy jó 17 éves már bemutatkozhat a második ligában" - véli.

Selymes amúgy látványos, izgalmas focit játszó csapatot szeretne összeállítani, hogy a meccsek sok drukkert vonzzanak a stadionba.

A mester nagyrészt saját stábjával érkezik Szatmárnémetibe, például hozza magával az erőnléti edzőjét és másodedzőnek Dan Floreat, aki megfordult a Sahtior Donyecknél is. A szatmári csapatban már ismert Stetca marad a hálóőrök mestere.

A csapat tagjaival amúgy most zajlik a szerződéskötés. Raul Zorán Krausz sajnos elhagyja a csapatot, ő két ciprusi csapattól is kapott ajánlatot és egy izraeli csapat is kereste - végül az Izraeli Kupa címvédőjét, az Európa Ligában is induló Tel-Aviv-i Bne Jehudát választotta. De vannak olyanok is, akiknek a távozása "jót tesz majd a csapatnak", illetve vannak, akik "úgy tűnik, nem akarnak maradni". Karda Attila szerint ugyanis sokan úgy gondolják, hogy ha szatmáriak, akkor az Olimpia köteles velük szerződni. "Mi viszont 2 ezer eurós havi fizetést nem adunk csak azért, mert valaki szatmári" - mondja Karda. Aki szerint már most vannak támogatóik, de sokan még tartanak kicsit attól, hogy az Olimpiának pénzt adjanak - az előző vezetőség ugyanis nagyon rosszul gazdálkodott.

"Szeretnénk, ha mindenki látná, hogy komoly a klubvezetés, a hozzáállás. Szeretnénk, ha minél több szponzor csatlakozna hozzánk, és segítenének, hogy a szatmári labdarúgás a régi fényében tündökölhessen" - mondta a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: