2012-01-03 15:41:57• hírek • Szatmár.ro

Selyem mikrotűkkel fájdalommentes lehet az injekció

Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A Tufts Egyetem mérnökei a hernyóselyem fő alkotórészének számító fehérje, a fibroin apró szálaiból készítették el a tűket, hogy azok fájdalom nélkül hatoljanak a bőrbe.
A rácsozatba került tűk hosszúsága mindössze 500 mikrométer, átmérőjük pedig 10 mikrométer volt. Utóbbi egy normál emberi hajszál vastagságának tizede.

A fibroin és a bejuttatásra váró gyógyszer oldatát beleöntötték a formába, ahol szárítás után kialakultak a hatóanyagot tartalmazó tűk. Az egész lapka egy kis méretű tapaszra hasonlít, amelyet a bőrre nyomva végezhető el az injekciózás, vagyis a gyógyszer szervezetbe juttatása.

A tesztekben jól vizsgázott a mikrotűket tartalmazó tapasz, a szer bekerült a szervezetbe, ahol kifejtette az elvárt hatást.
A mikrotű túl rövid ahhoz, hogy a bőr alatt lévő idegeket elérje, ezért gondolják úgy kifejlesztői, hogy alkalmazása nem jár fájdalommal, ráadásul megoldható, hogy fokozatosan bocsássa ki a gyógyszert. Így olyan orvosságoknál is megoldható a fokozatos felszívódás, amelyek tabletta vagy hagyományos tapasz formájában nem használhatók hatékonyan, ezért jelenleg injekcióként adják be azokat.

Konstantinos Tsioris kutatócsoportja eredményeit részletesen az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban ismertette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: