2012-06-06 12:56:23• hírek • Póti Orsolya

Segítsük az utcagyerekeket, hogy szebb életet élhessenek

A Szatmárnémeti Stea Egyesület június 4-8. között figyelemfelkeltő kampányt bonyolít le, melynek célja a szolidaritás és az önkéntesség népszerűsítése, valamint az, hogy felkeltse a szatmáriak figyelmét arra, hogy az utcagyerekek is társadalmunk hasznos részévé válhatnak, csak esélyt kell adnunk nekik.

A "Támogassatok, hogy tanítsuk meg az utcán élő gyerekeket és fiatalokat arra, hogy jobb életet éljenek" című kampány az Olaszországi Popica Onlus Egyesület, a Franciaországi Solidarite Enfance Roumanie Egyesület szervezésében, illetve a Frankofónia Nemzetközi Szervezete, Svájci Nagykövetség,  Franciaországi Nagykövetség, valamint különféle Szatmár megyei szervezetek és intézmények támogatásával jött létre.

A kampány keretében számos kulturális, szociális és sportrendezvény kerül megrendezésre, azzal a céllal, hogy tudatosítsák a szatmáriakban a jelenlévő szociális problémákat, elsősorban az utcagyerekek helyzetét. A Stea Egyesület a kampány révén szorgalmazza, hogy különféle szervezetek összefogásával és szakemberek cseréjével biztosítsanak lehetőséget az utcán élő gyerekekkel és fiatalokkal kapcsolatot kiépíteni.

„Célunk, hogy szolgáltatásainkkal elérjük a szatmári utcagyerekeket, számukra igényeikhez mérten tartalmas és hatékony segítő programokat nyújtsunk, kimozdítva őket adott állapotukból." - mondta el Cristina Bala, az egyesület vezetője.

Az egyesület a fiatalkorú hajléktalanok arányának csökkentésére vállalkozik, ugyanis ezek a gyerekek és fiatalok sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint az utcán élő felnőttek. Még ha lenne is pénzük, lakást nem tudnak bérelni, és nem jogosultak a hajléktalanoknak szánt szociális támogatásokra, ezért sokszor kénytelenek illegális megélhetési források után nézni.



A kampány keretében eddig sor került nyílt napra, kiállításra, francia nyelven zajló kerekasztal-beszélgetésre és felvonulásra is, melynek keretében a hajléktalanokkal szembeni diszkrimináció ellen tüntettek az egyesület tagjai. Június 7-én, délelőtt 9 órától, az Astoria Szálló nagytermében egy nagyszabású konferenciára kerül sor, melyen részt vesznek a szervező egyesületek és intézmények képviselői és szakemberek, akik közösen megoldást keresnek az utcagyerekek helyzetének javítására.

A szervezetek célja az, hogy a gyerekek részesei legyenek az oktatási rendszernek, és könnyebben jussanak élelmiszerhez, lakáshoz, ruhához és mindazokhoz a javakhoz, mely a túléléshez szükséges. A konferencia keretében kidolgoznak egy olyan programtervet, melynek segítségével lépésről lépésre enyhíthetők az utcán élők problémái.

A kampány keretében zajló rendezvényekre június 8-án, pénteken 11 órától a Szatmár Megyei Könyvtár, 13 órától pedig a „Dinu Lipatti" Filharmónia ad otthont.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: