2010-12-01 15:52:03• hírek • Szatmar.ro

Segítséget vár a Mentálhigiéné Központ

Mostoha körülmények között működik a mentális betegekkel foglalkozó Mentálhigiéné Központ, amellett, hogy szakemberhiánnyal küzdenek, mindössze 1000 lejt kaptak egy évi működésre. A fennálló problémák orvoslása miatt az intézmény vezetői felkeresték Szatmár Megye Tanácsának elnökét.

Panasszal fordult a megyei tanácshoz a Mentálhigiéné Központ vezetősége, hiszen pénz hiányában nem tudják ellátni azt a feladatot, amelyre szükség lenne. Felnőttek és gyerekek számára kellene biztosítaniuk a pszichiátriai ambuláns ellátást, azonban ez számos akadályba ütközik.

Amint azt Tallián Krisztián, a Mentálhigiéné Központ koordinátorától megtudtuk, a központ mindössze két gyermekpszichiáterrel rendelkezik. A vezető elmondta, úgy néz ki, hogy januártól ez megoldódik, hiszen érkezik egy felnőtt pszichiáter, de ezzel még közel sem szűnnek meg a problémák.
A központ feladata nem annyiból áll, hogy felírják a receptet, hanem a pszichiátriai osztályról kikerült személyeket nekik kell tovább kezelniük. Szükség lenne szociális munkásra is, aki kapcsolatot kellene tartson iskolákkal, más szociális intézményekkel, biztosítani kellene a beteglátogatást is. Ugyanakor nincs a központnak sem logopédusa, sem pedig gyógypedagógusa, amelyre szintén nagy szükség lenne ahhoz, hogy biztosítani lehessen a különböző terápiákat.


Rossz körülmények között üzemel jelenleg a központ
Rossz körülmények között üzemel jelenleg a központ


Mint megtudtuk, a felszereltség is nagyon minimális, a kapott 1000 lejes évi költségvetés pedig semmire sem elég. Az épülettel is gondok vannak, hiszen az elhelyezkedése miatt a betegek nehezen találják meg, ugyanakkor többször adódott probléma adódott már abból, hogy fent lakóközösség lakik. A hely is szűkösnek bizonyul, hiszen egy 16-os lakónegyedi tömbház földszintjének felét foglalják el. Az ideális elhelyezés a régi kórházban lenne, hiszen akkor a pszichiátriai osztály mellett működhetne. Ezt az igényüket Csehi Árpád megyei tanácselnöknek is felvázolták az intézmény vezetői.
A Mentálhigiéné Központ a megyei kórház adminisztrációjába tartozik, azonban mint megtudtuk, eddig még nem hozott érdemi eredményt, ha valamilyen kéréssel a kórházhoz fordultak. Bár a fizetések, és a számlák biztosítva vannak a minisztérium által, azonban az egy éves működésre kapott 1000 lej még a recept-tömbök biztosítására sem elegendő.

A központ vezetősége felkereste a megyei tanácsot, hogy valamilyen közös megoldást találjanak a problémák megoldására, a tevékenységi kör bővítésére és egyáltalán státusuk letisztázására.

Tallián Krisztián a tanácselnöknek elmondta, más megyékben szélesebb körben látják el azt a feladatot, amit alapjában véve Szatmárnémetiben is el kellene látni. Iskolákba kellene menni, az árvaházakban élő, nyilvántartásban szereplő gyerekekkel kellene foglalkozni és még számos olyan dolog van, amelyet nem tudnak elvégezni.

Csehi Árpád Szabolcs tanácselnök arra kérte a központ vezetőit, hogy fogalmazzák meg írásban a kérésüket, majd szeretné meglátogatni is az intézményt, hogy át tudják gondolni, mi az amiben a megyei tanács segíteni tudna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: