2011-05-31 09:25:45• hírek • MTI

Segitséget kérnek az olaszok

Olaszország Románia támogatását kérte az Észak-Afrikából érkező menekülthullám kérdésében, hogy Bukarest támogassa az Európai Unió testületeiben a Róma által megfogalmazott javaslatokat - írta a Mediafax hírügynökség.

A hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy ez a kérés fogalmazódott meg olasz részről a két ország belügyminisztereinek bukaresti tárgyalásán.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a római kormány több tagjával érkezett hétfőn Bukarestbe kétnapos látogatás keretében, hogy tárgyaljanak egyebek között Románia schengeni csatlakozásáról, valamint a romák kérdéséről.
A hírügynökség szerint a észak-afrikai menekültekről maga Berlusconi is tárgyalt Emil Boc miniszterelnökkel. Berlusconi megköszönte Bocnak, hogy Románia felajánlotta segítségét a menekültek egy részének befogadására.
Traian Basescu áprilisban ajánlotta fel az olasz kormányfőnek, hogy a román állam hajlandó befogadni 200 tunéziai menekültet.

A kétoldalú eszmecserén Berlusconi jelezte: Olaszországot nem ijeszti meg a bevándorlók hulláma, hiszen a mediterrán országból is számos olasz vándorolt ki, akiknek számát világszerte 60 millióra becsülik.


Emil Boc és Silvio Berlusconi
Emil Boc és Silvio Berlusconi


Az olasz kormányfő megállapította, hogy jelenleg Olaszországban 1,3 millió román állampolgár él, és kiemelte, hogy "már a múlté" azok a viták, amelyek két évvel ezelőtt az Olaszország területén élő román állampolgárok miatt támadtak a két ország között. Olaszország és Románia között akkor kisebb diplomáciai konfliktus robbant ki a román illegális bevándorlók miatt, akik olasz nagyvárosok szélén telepedtek le.

A román kollégájával folytatott megbeszélésen Berlusconi támogatásáról biztosította Romániát abban a törekvésében, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez. Boc is köszönetét fejezte ki Berlusconinak azért, hogy Róma folyamatosan támogatta Romániának az Európai Unióhoz és a schengeni övezethez való csatlakozását, és kijelentette: Olaszország olyan partner, amelynek támogatására Románia továbbra is számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: