2013-04-04 16:02:34• hírek • Póti Orsolya

Segíts Te is jövedelemadód 2 százalékával!

Most adott a lehetőség, hogy Te is segíts az általad kiválasztott szervezeten keresztül jövedelemadód két százalékával. A Szatmár.ro hamarosan leközli a legaktívabb Szatmár megyei nonprofit szervezetek pénzügyi azonosítóját és bankszámlaszámát.

A személyi jövedelemadó 2 százalékának felajánlásáról informáltak április 4-én a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság megrendezett sajtótájékoztató keretében. A rendezvényen jelen voltak a Szatmár megyei civil szervezetek képviselői, elsősorban azok, amelyek a szociális szolgáltatás és ellátás területén vállalnak szerepet.

Az adónk két százalékát bármilyen plusz költség nélkül felajánlhatjuk valamely civil szervezetnek. Ezzel a lehetőséggel azonban kevesen élnek, ennek köszönhetően pedig évente nagy összegektől esnek el a nonprofit szervezetek. Különösen azok esetében lenne nagy szükség a támogatásra,  amelyek évről-évre a túlélésért küzdenek.

A román jogszabályok lehetővé teszik bármelyik kenyérkereső állampolgár számára, hogy személyi jövedelemadójának 2 százalékát az általa kiválasztott nonprofit szervezet bankszámlájára irányíthassa.

A kétszázalékos önkéntes felajánlások határideje május 25. Az érintetteknek a lakhely szerinti területi adóhivatalban kell személyesen benyújtaniuk az általuk kitöltött 230-as, vagy a 200-as formanyomtatványt. A címzett azonosíthatósága érdekében fokozott figyelmet kell szentelni a közölt adatok pontosságának.

Április 4-én sajtótájékoztatót tartottak a Szatmár megyei szociális szférában működő nonprofit szervezetek képviselői az Adó- és Pénzügyi Igazgatóság székhelyén. Elsőként Ardelean Mircea, a pénzügyi igazgatóság vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd kifejtette álláspontját a jövedelemadó 2 százalékának felajánlása kapcsán.

A pénzügyi szakember elmondta: a személyi jövedelemadó két százalékát bármilyen plusz költség nélkül felajánlható az általunk kiválasztott civil szervezetnek, és érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert így a keresetünk két százaléka Szatmár megyében marad.

„Minden adófizető magánszemély rendelkezhet adója 2%-áról, amennyiben személyi jövedelem adóját határidőre, maradéktalanul befizeti. 2012-ben összesen 22.000 formanyomtatvány érkezett az igazgatósághoz, melyből 2000 érvénytelen volt. Így összesen 1.150.000 lejt utaltunk át a különféle szervezeteknek" - magyarázata Ardelean.

A sajtótájékoztatón többek között jelen volt Pop Camelia, a Freres Europa Egyesület elnöke, aki nagy vonalakban bemutatta a szociális szférában működő civil szervezetek szolgáltatásait. Megyénkben többek között olyan szervezetek működnek, amelyek szociális lakásokat építenek, ingatlanokat újítanak fel, idős embereken, gyermekeken, rászoruló családokon, fogyatékossággal élőkön segítenek, különböző tanfolyamokat szerveznek, vállalkozási tanácsadást biztosítanak a leendő vállalkozóknak, gyermekeknek különböző sporttevékenységeket szerveznek, segítenek a rákbeteg gyermekeken.

A rendezvényen felszólalt még Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány elnöke és dr. Kósa Attila, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális vezetője is.

„A Szatmár megyei civil szervezet nagy többsége szociális problémákkal foglalkozik napi szinten. Bár ezek a civil szervezetek nagyon jól látják a szociális problémákat és azok megoldását, szükségük van a lakosság támogatására is, és erre egy jó lehetőség az adó 2 százalékának felajánlása. Az ebből összegyűlt összeg jelentős bevételét jelenti a szervezeteknek" - mondta el Koczinger.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: