2013-02-26 17:19:21• hírek • Szatmár.ro/refszatmar.eu

Segítenek, mi segítenénk?

A rendszerváltás óta, azaz több mint 23 éve Hollandiából segélyszállítmány érkezik Egribe, ahonnan több kicsi gyülekezethez, kórházhoz, segélyszervezetekhez is eljutnak az adományok. Friesland reformátusai nem kis áldozatok árán nyújtanak segítséget az itteni gyülekezeteknek.

Kovács Sándor esperes, egri református lelkipásztor 1990 óta tartja a kapcsolatot a frízekkel, akik több református gyülekezetet is segítettek az évtizedek folyamán. A helyi egyházközségek a ruhák értékesítésével több programot is véghez tudtak vinni. A Stichting It Skewiel nevű szervezet hathatósan közbenjárt a Szatmári Református Egyházmegye egyik táborhelyének kialakításában, a székelyföldi Libánban. Évente két turnusban érkezik a szállítmány, egyik tavasszal, másik ősszel. Most Pettyén, Szamoskóród, Erdőd, Kispeleske, Nagypeleske, Szárazberek, Tamásváralja, Patóháza és Egri gyülekezetei kaptak csomagot, valamint az apácákhoz és a kórházba is eljutnak a szükséges dolgok. A fogyatékkal élők szervezete minden alkalommal kap kerekes székeket. Ugyanakkor árvákon, elhagyottakon segítenek, több szegényebb sorsú gyermeket is ösztönöznek a tanulásra.

Az esperes elmondta, hogy a fenn említett szervezet nem kis összefogással gyűjti össze a ruhákhoz, segélycsomagokhoz szükséges pénzt: például a téli időszakban mandarint és narancsot árulnak a házakat járva és a vásárlóknak elmondják, ha áron felül megveszik a termékeket, a különbözetet a Romániában élő református gyülekezeteknek adományozzák. Sőt, nyári időszakban városnapokra mobilvécéket bérelnek ki és a használóktól érkezett pénzösszeget, az abból megvásárolt csomagokat, szintén Romániába irányítják. (Közben pedig a jó időért imádkoznak. Ha jó idő van, több sör fogy, így többen használják az illemhelyeket.)

Segítség Hollandiából

Talán furcsa és nevetséges is ez sokak számára, de ezeket azért fontos tudni, mert az ember hajlamos azt hinni, hogy a nyugatiak csak a fölöslegből adnak. Íme, vannak, akik áldozatot is hoznak kelet-európai testvéreik megsegítéséért. Ennek tudatában talán a segélyek élvezői is békességet keresve, egymást kisegítve, hálával a szívükben válogathatnak a csomagok között.

Bármennyire is Románia a szegényebb országok közé tartozik, érdemes tudni azt, hogy vannak sokkal szegényebb országok is tőlünk. Vajon mi képesek lennénk ilyen összefogásra sanyarúbb sorsú embertársainkért?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: