2020-03-26 13:51:24• hírek • Szatmár.ro

Segítenek a vállalkozók - de őket ki segíti?

 

 

A koronavírus olyan egészségügyi krízist okozott, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa.  Egy ilyen nehéz helyzetben különösen nagy súlyuk van az önzetlen gesztusoknak.  

 

Az elmúlt napokban vállalatok és cégvezetők sorra jelentették be, adományokkal,  egészségügyi felszerelésekkel, orvosi eszközökkel próbálnak segítő kezet nyújtani. Vannak, akik, nevüket, cégnevüket vállalva, vannak, akik háttérben maradva, de ami fontos, segítenek. Egy szatmári vállalkozói csoport például mintegy százezer védőmaszkot rendelt, ami emberek sokaságát védheti majd a betegségtől. Szintén egy vállalkozói csoport lélegeztető gépek beszerzéséről egyeztet, hogy azoknak segíthessenek, akiknek a legnagyobb szükségük lesz rá. Segíteni próbálnak - pedig ők is, a vállalatok is segítségre szorulnak. 

 

 

Az Országos Statisztikai Hivatal baljós adatokat tett közzé arról, hogy a kis- és középvállalkozások mintegy harmada arra számít, hogy drasztikus mértékben eshet vissza a vállalkozása forgalma, sőt, akár be is zárhatja az üzletet. Az UniCredit vezető közgazdásza, Erik F. Nielsen arra figyelmeztet, hogy a legjobb forgatókönyv is 5 és 10 százalék közötti recessziót vizionál, azonban megvan az esélye egy 30 százalékos gazdasági zuhanásnak is, amit egyhamar nem heverne ki a világ gazdasága.

 

 

 A visszaesés mértéke nagy mértékben  függ a járvány hosszától, attól, hogy eltűnik e végleg vagy szezonálissá válik, és persze függően a gazdaságot segítő intézkedésekről. A világ országai sorra jelentik be a gazdaságélénkítő terveiket, azonban még felmérni is nehéz, mire lesz ez elég egy második világháború óta nem látott gazdasági lavinával szemben. Románia kormánya, amennyiben próbálja ezt olcsón megúszni, valószínűleg egy adott ponton milliós munkanélküliséggel kell szembenéznie, ahogyan ezt a Frames tanácsadó cég nemrégiben jelezte, vagyis az év elején tapasztalt ötmillió munkavállaló ötöde kerülhet veszélybe..

 

A nagy kérdés, hogy a hatalmas egészségügyi kockázat közepette lesz e kellő akarat az ország gazdagságát is meggyógyítani. Mennyit késlekednek és milyen mértékűek lesznek a gazdasági intézkedések? Lesz-e elég önzetlenség, ha szükségessé válik, hogy a szlovén példa szerint, saját magukon, fizetéseiken, speciális nyugdíjaikon kezdjék a spórolást az ország politikai döntéshozói? 

 

 

Egyszerre kell mindkét problémát kezelni, és mielőbb, hiszen akárcsak a vírus megfékezése, egy súlyos recesszió megfékezése és helyes kezelése is döntően befolyásolja majd az emberek sorsát. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: