2011-08-01 13:28:09• hírek • szatmar.ro

Segély frissen végzetteknek

Azok a fiatalok, akik idén végezték középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat, és nem tudtak elhelyezkedni, augusztus elsejétől igényelhetik a munkanélküli segélyt.

Bár az elmúlt két-három hónapban valamelyest csökkent az állástalanok száma, ősz végéig újabb növekedés várható, ugyanis sok frissen végzett fiatal számára a munkanélküli-segély jelenti az egyetlen pénzforrást. Munkahelyet számukra nemigen kínálnak, a meghirdetett állások jelentős részére is tapasztalattal rendelkező munkaerőt várnak.

A friss diplomások a tanulmányaik befejezése utáni hónap első napjától jelentkezhetnek a munkanélküli-segélyért, összesen 60 nap áll rendelkezésükre, hogy állástalanokként bejelentkezzenek a munkaerő-elhelyező irodában - tudtuk meg Gheorghe Tilibaşától, a Szatmár Megyei Munkaerő-elosztó Hivatal vezetőjétől.

Elmondása szerint, a 4,36 százalékos, jelenlegi állástalansági ráta ezért az elkövetkező hetekben meg fog ugrani, hiszen nagyon sok az olyan fiatal, akinek nem sikerült az érettségije, vagy a középiskola befejezése után nem sikerült elhelyezkedjen.

Mivel az érettségi vizsga júliusban ért véget, a frissen végzettek augusztus elsejétől, azaz mától igényelhetik a munkanélküli-segélyt.

Mint kiderült, azok a fiatalok, akiknek nem sikerült az érettségijük, csak a pótérettségit követően kaphatnak munkanélküli-segélyt, függetlenül attól, hogy második nekifutásra sikerül vagy sem a vizsgájuk. Viszont abban az esetben, ha nem mennek el a pótérettségire, már most jelentkezhetnek a támogatásért.

A frissen végzetteknek egy munkaképességet igazoló orvosi igazolást, a személyazonossági igazolvány másolatát, illetve egy diplomamásolatot kell magukkal vinniük, amikor munkanélküliekként bejelentkeznek a munkaerő-elhelyező irodában. Az egyetemet végzetteknek a diplomamásolat hiányában egyetemi igazolást kell leadniuk.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: