2007-09-19 19:47:42• hírek • Szatmár.ro

A legfontosabb mondatok a munkahelyen

456Nem is olyan egyszerű javítani a munkatársak munkáján, felhívni a figyelmét a tévedésére.

Senki sem szereti, ha felhívják a figyelmét a hibáira. Pedig ha megtanulod kezelni a kritikát, akkor rengeteget tanulhatsz belőle, még akkor is, ha először legszívesebben sírnál miatta. A Hölgyvilág összeállítása.

A kritika gyakran lesből támad, nem tudunk felkészülni rá. Mivel nincs egy másodpercnyi gondolkodási időnk sem, gyakran értetlenül állunk a helyzet előtt. Ezzel egy időben rengeteg kérdés merül fel bennünk. Vajon tényleg jogos a szemrehányás? Hogyan kellene reagálni? De ahelyett, hogy nyugodtan végiggondolnánk a helyzetünket, duzzogva megsértődünk, hisztérikusan védekezünk, vagy lenyeljük a könnyeinket és hallgatunk.

Pedig más lehetőségünk is adódna

Egy közvélemény-kutatás szerint a nők 36%-a állítja, hogy folyamatosan bírálják a munkahelyén. A kritikák többsége nem szakmai hozzáértésüket támadja, hanem személyes jellegű. Ha megtanuljuk, hogyan reagáljunk az ilyen váratlan helyzetekre, akkor nemcsak a munkahelyi teljesítményünk javul, hanem mi magunk is bölcsebbek, tapasztaltabbak leszünk. Összeszedtük a hat legjellemzőbb munkahelyi helyzetet és a rájuk adható válaszokat:

A verbális pofon

„Miért nem tudok én erről? Miért nem tájékoztatott? Elviselhetetlen a gondatlansága!”

Tény: Elfelejtettél megosztani egy információt a főnököddel – ő azonnal üvölteni kezd, sérteget.
Megértés: Az indulatos ember számára nem a probléma jelenti a legnagyobb nehézséget, hanem a benne felgyülemlő düh kezelése. Lehet, hogy korábban már a tőzsdei árfolyamok, a kamaszlánya vagy a csúcsforgalom alaposan felidegesítette. Sajnos te vagy a villámhárítója, így rajtad vezeti le a feszültségét.

Reakció: Ahelyett, hogy sértődötten visszavágnál, hagyd lecsengeni az indulatait. Ha te is felemlegeted a sérelmeidet, veszekedés lesz a vége. Fontos, hogy ne kerüld a probléma tisztázását, csak várd ki a megfelelő időpontot. Ha úgy érzed, igazságtalanul ért a támadása, vagy túl sokszor tölti ki rajtad a mérgét, beszélj vele egy nyugodt pillanatában, és mondd el neki, hogy mélyen bánt az igazságtalanság.

A legfontosabb mondat: „Megértem, hogy mérges. Ezért előbb gondoskodom a probléma megoldásáról, utána tisztázzuk a félreértést.”

A finom rendreutasítás

„Jó elképzelés. De annyira mégsem, hogy joga lett volna a tervet a beleegyezésem nélkül felterjeszteni a felső vezetésnek!”

Tény: A munkafolyamat során gondatlanul jártál el. A főnök pedig megsértődött, mert úgy érezte, kihagytad őt a tervezésből.
Megértés: Figyelj mindig a hanghordozásra és a szövegkörnyezetre: vajon tényleg megsértődött, vagy csak viccel? Ne becsüld alá a mondandó tartalmát, és ne terelje el a figyelmedet a „csomagolás”. Minden olyan esetben, amikor a főnököd úgy gondolja, hogy átlépnek felette, elgondolkozik azon, kinek hol a helye. És ha úgy érzi, túlnőttek rajta, egy mozdulattal félresöpri a beosztottját.

Reakció: Kérj bocsánatot, de röviden. Ha bevallod a figyelmetlenségedet, azzal azt is jelzed, hogy nem vonod kétségbe a főnök illetékességét. Kérdezd meg, mit várt volna ebben a helyzetben, és hogyan képzeli el ezeket a folyamatokat a jövőben.

A legfontosabb mondat: „Sajnálom, nem szándékosan történt. Hogyan egyeztessünk ezekről legközelebb?”

A globális támadás

„Az ötlete megvalósíthatatlan. Nem végzi teljes erőbedobással a munkáját, hátráltatja az egész részleget.”

Tény: Két napot késtél a terv kidolgozásával – az új csoportvezető ki van borulva emiatt. De közben bolhából elefántot csinál.
Megértés: Eddig csak arról volt szó, hogy késve adtad le a kért anyagot, de most már te vagy a cég leglustábbja? Ilyesfajta teátrális kirohanások akkor fordulhatnak elő, ha az illető sokáig magába fojtotta a véleményét. Lehet, hogy a főnök úgy érzi, nem tudja kézben tartani a folyamatokat, nem tudja irányítani a rá bízott csoportot, vagy konkurenst lát benned.

Reakció: Valóban nem tartottad be a megbeszélt határidőt. A sértések további részét viszont nem kell automatikusan lenyelned. Ismételd el neki a szemrehányást: „Tehát lustának tart engem?” Ha a kritikus megérzi, túlzáson kapták, gyakran helyesbíti önmagát. Az általános kritika viszont nem visz előrébb, ezért kérj konkrét példákat az állításaira. Ha érzed, hogy a főnöködből csak a düh beszél, akkor ne az agresszív szóhasználatára figyelj, koncentrálj a mondandója lényegére, és vitassátok meg az aktuális problémát. Tedd félre a személyes sértettségedet, ezt beszéljétek meg később, talán egy semleges helyszínen, például az ebédlőben.

A legfontosabb mondat: „Holnapra kijavítom a munkámat. A többi pontról beszéljünk később, egy nyugodtabb időpontban.”

A tisztességtelen szemrehányás

„A legfontosabb ügyfelünk átállt a konkurenciához! Elrémisztettük, mert nem bánt velük megfelelően.”

Tény: Még hogy a te hibád? Te mindent megtettél, de a másik cég jobb árat ajánlott.
Megértés: Úszott a szerződés, a főnöködet pedig kérdőre vonta a cégvezetés. Ezt a lelki terhet akarja áthárítani valakire, és benned találta meg a bűnbakot. Ennek semmi köze a teljesítményedhez vagy a személyedhez.

Reakció: Az ellentámadás éppen úgy rossz megoldás, mint a megszeppent meghátrálás. Egy ilyen támadás esetén lépéskényszerbe kerülsz. Próbálj meg időt nyerni. Hallgasd végig a szemrehányásokat, és gondold át, vannak-e benne jogos észrevételek. Utána mondd el tárgyilagosan az álláspontodat. Nem szabad beleesni az áldozat szerepébe. Mutass továbbra is erőt, ülj egyenesen, és nézz a beszélő szemébe. A további kudarcok elkerülése érdekében ajánld fel egy közös stratégia kidolgozását.

A legfontosabb mondat:  „Meglep a kritikája. Szeretnék elgondolkozni rajta, utána visszatérnék rá.”

 

A részletes visszajelzés

„A vázlat jó, de kérem, hogy dolgozza át még egyszer az anyagot a bejelölt pontoknál, és javítsa ki a szerződésben a következőket…”

Tény: A főnök olyan a piros ceruzával a kezében, mint az általános iskolai tanár, és minden apróságra van egy jobb ötlete.
Megértés: Sok javítás egyet jelent a kudarccal? Butaság, hiszen a főnök az építő jellegű javaslataival segít téged. Sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha egy másik kollégának adná ki a feladatot, és nem is foglalkozna veled.

Reakció: A duzzogás helyett törekedj arra, hogy a megnevezett hibákat kijavítsd. Részletes útmutatójával a főnököd is ezt várja el tőled. Ha elbizonytalanodtál, kérhetsz pozitív megerősítést. Kérdezd meg, hogy mely pontok tetszettek neki igazán az anyagban. Azt is érdemes megmondani, ha úgy látod, a te verziód jobb. Persze indokold meg tárgyilagosan, számokkal és érvekkel!

A legfontosabb mondat: „Köszönöm, hogy ennyi időt szánt a korrektúrára. Ennek megfelelően fogom átdolgozni.”

Az aljas megalázás

„Ezeket az indokokat egyáltalán nem tartom reálisnak. Úgy látszik, a dekoltázsa nagyobb, mint a szakértelme!”

Tény: A kolléga a pénzügyről gonosz beszólásokkal ássa alá a szakértelmedet a legfontosabb ügyfél-megbeszélésen.
Megértés: Talán túl szexisen öltöztem fel? Vagy felületesnek tűnök? Akinek ilyen verbális támadásokat kell elszenvednie, annak sokkal többet kell foglalkoznia a támadóval, mint saját magával. Konkrétan: meg kell értened, mi vezetett el odáig, hogy nyilvánosan sértegessen. Valószínűleg attól tart, hogy melletted elhalványul a szaktudása. Nem tud mást tenni, mint téged lejáratni, abban a reményben, hogy közben rá több figyelem vetül.

Reakció: Az öv alatti ütések alkalmat adnak arra, hogy higgadtan kontrázhass. Ám csak minden tizedik nő meri ezt megtenni. A humor és a könnyedség gyakran sokkal többet ér, mint a kiborulás. Futtasd zátonyra a beszélgetést egy frappáns mondattal: „Az ön indokai pedig egyáltalán nem tárgyilagosak. Javaslom, hogy foglalkozzon inkább az anyag tartalmával, és ne az én ruhámmal!” Ha az illető kolléga már többször próbált rossz színben feltüntetni, akkor beszélj vele négyszemközt!

A legfontosabb mondat: „De XY úr! Mióta irritálja önt a női csáberő?”

Hét aranyszabály

Nem is olyan egyszerű javítani a munkatársak munkáján, vagy felhívni a főnök figyelmét a tévedésére. Kis „kritika-illemkódexünk” segít ennek megfogalmazásában

1. Jó kezdés: A spontán problémamegbeszélések zavarba hozhatják a kollégákat. Jelentsd be előre, miről akarsz beszélni velük, és találkozzatok egy irodában! Telefonon, vagy a folyosón csak a legfontosabbakat vagy a sürgős teendőket tudasd velük.

2. Dicséret: A pozitív visszajelzés a kritika célba érésének legjobb előfeltétele. Kezdd mindig a megbeszélést úgy, hogy alapvetően jól teljesít, majd mondd el, hogy az adott feladattal milyen gondjaid vannak. A dicséret megnyugtatja, és önmarcangolás helyett a probléma megoldására koncentrál majd.

3. Szemrehányás helyett kérés: Min kell konkrétan változtatni? Mit vársz el tőle? Minél egyértelműbben fogalmazod meg az elképzeléseidet, annál pontosabb lesz a végrehajtás. Ez a főnöki beszélgetésekre is vonatkozik: fogalmazd meg pár pontban az elképzelésedet, és legyenek precíz javaslataid a megvalósításukra.

4. Gondolkodj megoldásokban: A bűnbakok keresése és megbüntetése helyett tekints inkább a jövőbe: mi menthetné meg a mostani helyzetet, mit tehetnénk azért, hogy a jövőben ez ne forduljon elő még egyszer?

5. Figyelj az érzésekre: A kritika együtt jár az érzelmekkel. Miközben tárgyilagosan fogalmazol, figyeld meg a beszélgetőpartnered reakciót. Ha azt látod, hogy mélyen megérintette, segíts neki. Légy megértő, és érezd át az ő helyzetét is.

6. Értsd meg őket: Nem tetszik az ötleted a főnöknek? Próbáld meg beleképzelni magad a másik helyébe, és jussatok közös nevezőre!

7. Nyiss új perspektívákat: Ha tisztáztátok az álláspontokat, megbeszéltétek a megoldásokat, rögzítsétek az új célokat! Jegyezzétek fel azokat pár pontban, szabjatok határidőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: