2009-10-23 15:53:46• hírek • Gozner Gertrud

Segély a harangozóknak

172 harangozóval és kántorral bővül a munkanélküliek sora, mivel a Megyei Tanács nem talált pénzforrásokat az egyházak világi alkalmazottainak a fizetésére.

Ebbe a helyzetbe kerültek többek közt a szatmári, avasfelsőfalui és nagykárolyi ortodox esperességek alkalmazottai. A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél már letették a cégek a novemberre vonatkozó tömeges elbocsátások listáját - derül ki az ügynökség által kiadott közleményből.

Ennek alapján, mivel képtelenek állni az alkalmazottak bérét, Szatmárnémetiben 52 világi személyt küldenek az egyházak munkanélküli segélyre, Nagykárolyból 74 embert bocsátanak el, míg Avasfelsőfaluban 47 harangozónak és kántornak nem lesz munkája november elseje után. A református egyház már a tavasz során elbocsátotta a harangozókat, mivel nem láttak rá esélyt, hogy a közeljövőben biztosítani tudják a fizetésüket. A protestáns egyházak hetven alkalmazottjuktól váltak meg.

Ugyanakkor az egyházak ígérette tettek arra, ha mégis érkezik juttatás a tanács részéről, mindegyik elbocsátott személyt újraalkalmaznak, csak egy bizonyos időszakra szól a munkanélküli állapot. A munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél még három cég jelentett be tömeges elbocsátásokat novemberre: az Estoril 2005 37 munkásától válik meg, az Electrolux 75 dolgozóját teszi utcára, míg a Consolah Kft. 17 alkalmazottját bocsátja el.

Az elbocsátások dacára jó jel, hogy fokozatosan nő a megyében a szabad munkahelyek száma. A héten 633 betöltetlen állást hirdettek meg, a legtöbbet Szatmárnémetiben (473 darab), utána 153 hellyel Avasfelsőfalu következik, míg Nagykárolyban hét állást kínálnak. A legnagyobb hiány munkásokból a könnyűiparban található, de a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára is akad hely. Ők a mérnöki, orvosi, gyógyszerészeti és a programozói állások közül válogathatnak.


Egyre több szabad állást hirdet hétről hétre a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: