2018-06-13 08:54:15• hírek • MTI

Sebgyógyulást segítő kötést fejlesztettek ki amerikai kutatók

A fájdalmas, nehezen kezelhető sérülések gyógyulását gyorsító kötszert fejlesztettek ki amerikai kutatók.

A formálható hidrogél a szervezet saját gyógyító mechanizmusait használja ki, nem szükséges hozzá gyógyszeres hatóanyag. A speciális kötés hatására a sebek sokkal gyorsabban gyógyultak.


Az új regeneráló kötés főként a cukorbetegek számára jelent jó hírt, mivel náluk egy kisebb, el nem látott sérülés is nyílt sebbé válhat. Ezeknek a nehezen kezelhető sebeknek az állapota olyan súlyosra is fordulhat, ami akár végtag-amputációhoz vagy halálozáshoz vezethet – számol be az amerikai Északnyugati Egyetem kutatócsoportja hétfőn publikált legújabb tanulmányában.


Az összehasonlító vizsgálatok szerint az új kötés alkalmazásával 33 százalékkal gyorsabban gyógyultak a sebek, mint a jelenleg a piacon lévő leggyakrabban alkalmazott kötéssel. A tanulmány szerint az új kötés bármilyen típusú nyílt seb ellátására használható.


A regeneráló kötszer laminint tartalmaz, egy olyan proteint, amely a test legtöbb szövetében, köztük a bőrben is megtalálható. A lamimin jeleket képes küldeni a sejteknek: ösztönzi a sejtek szétválását, vándorlását és megtapadását.


Guillermo Ameer, az egyetem orvosbiológus professzora, a kutatás vezetője elmondta: csoportja azonosította a laminin egy A5G81 elnevezésű, 12 aminosav hosszúságú szegmensét, amely kulcsfontosságú a sebgyógyulás folyamatában. A szegmenst aztán egy antioxidáns hidrogél kötésbe helyezték, amelyet korábban a laboratóriumban fejlesztettek ki.


Mivel a kötés a szervezet saját gyógyító erejét használja ki gyógyszerek vagy biológiai anyagok alkalmazása nélkül, az ellenőrzési eljárás egyszerűbb lesz, ami azt jelenti, hogy a betegek hamarabb juthatnak majd hozzá a piacon.


A kötés antioxidáns természete gyulladást okoz, de a hidrogél reagál a hőmérsékletre: a sebágyra folyékony állapotban viszik fel, majd a testhőmérséklet hatására gyorsan géllé szilárdul. Ez a fázisváltozás lehetővé teszi, hogy felvegye a seb pontos alakját, amire a jelenleg alkalmazott más kötések nem alkalmasak.


A sebek szabálytalan alakúak és mélyek. A folyadék bármilyen formát betölthet, és ott maradhat a helyén. Az egyéb kötések viszont többnyire kollagén filmeken vagy szivacsokon alapulnak, amelyek elmozdulhatnak a sebhelyről – magyarázta a professzor.


Ameer kutatócsoportja hamarosan elkezdi az új regeneráló kötés nagyobb, klinikai alkalmazást megelőző modelljének vizsgálatait.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: