2010-07-22 08:54:55• hírek • MTI/Reuters

Sebességrekordra törő szuperautó

Bemutatták annak a ceruza alakú autónak a terveit, amely a brit fejlesztőcsapat reményei szerint rövidesen megdöntheti a szárazföldi sebességrekordot.

A fejlesztők háromévi aerodinamikai kutatás után rukkoltak elő a Bloodhound Supersonic Car névre keresztelt kocsi terveivel. Az autó, melyet egy Typhoon típusú vadászrepülőgép sugárhajtóműve és egy Falcon rakéta hajt, a tervezők szerint átlépheti az 1000 mérföld/órás (1609 kilométer/órás) sebességhatárt.

A tervek közzététele után megkezdődik a 135 ezer lóerős, azaz egy Formula 1-es kocsinál mintegy 180-szor erősebb autó megépítése. A rekorddöntési kísérletre 2012-ben kerülhet sor egy kiszáradt dél-afrikai tó medrében. A tervek szerint a Bloodhound 45 másodperc alatt éri majd el álló helyzetből az 1000 mérföldes sebességet, és eközben 7,25 kilométert tesz meg.

A jelenlegi, 763 mérföld/órás (1228 kilométer/órás) sebességrekordot ugyanez a Richard Noble vezette brit fejlesztőcsapat érte el 1997-ben. Elmondásuk szerint nemcsak a rekord újbóli megdöntése motiválja őket, hanem a jövő mérnöknemzedékének inspirálása is. A projekt 2008. októberi bejelentése óta több mint 1,5 millió brit iskolást vontak be a Bloodhound oktatási programjába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: