2013-07-22 16:33:53• hírek • Kocsis Zoltán

Se pénz, se hely, csak egy fölöslegessé vált terv – mi lesz veled, Megyei Könyvtár?

Az év végén lejár a bérleti szerződés a Szatmár Megyei Tanács és a Federalcoop között, így elvileg ismét válaszút elé kerül a Szatmár Megyei Könyvtár: a felek vagy meg tudnak egyezni a bérleti szerződés megújításában, vagy... A megyei tanácsnak azonban egyetlen fölöslegessé váló terve van csupán!

A Szatmár Megyei Könyvtár könyvállománya 430.000 példány. Kevesen tudják, ám ebből több, mint 65.000 darab a három szatmárnémeti fiókban van elhelyezve. Ezek közül az egyik a 16-os lakónegyedben található a Brandusa utcában, a másik kettő pedig a Lucian Blaga Általános Iskolában valamint a Nicolae Steinhard Ortodox Gimnáziumban működik. A gyűjtemény döntő többsége pedig, értelemszerűen, a Várdomb (Decebal) utcai központban van. Ott, ahol évekig nem lehetett hozzájuk férni, mivel az olvasóterem egy jogi vita miatt zárva volt. A könyvtárat üzemeltető Szatmár Megyei Tanács valamint az épületet birtokló Federlcoop fogyasztói szövetség végül 2011-ben egyezségre jutott és 2013-ig érvényes bérleti szerződést kötött. Ennek jegyében négy éves szünet után 2011 őszén ismét megnyitotta kapuját az olvasóterem, ennek fejében pedig a megyei tanács 10,5 eurót fizet négyzetméterenként, havonta. Azaz közel 120.000 eurót évente.

A megyei tanács vezetői ugyanakkor kijelentették, új, minden igényt kielégítően modern könyvtárat építenek a Károlyi-közbe, azaz a Mihail Kogalniceanu utca 5 szám alatt. A megyei tanács tavaly decemberben be is mutatta a megvalósíthatósági tanulmányt, a technikai-gazdasági mutatókat, a látványtervet.

Ezzel azonban véget is ért a lineárisnak nevezhető folyamat.

„A megyei tanácsnak az a feladata, hogy a lehető legoptimálisabb körülmények közepette működtesse a könyvtárat, kiszolgálja a közönséget. Mivel azonban az iskolák már nem közintézmények, a belépés pedig korlátozott, így nyilvánvaló, hogy a közkönyvtár nem látja el feladatát. Hogy erre milyen megoldást talál a megyei tanács, még nem tudni", jelentette ki a Szatmar.ro megkeresésére Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke.

Az eredeti elképzelések szerint a minden igényt kielégítő könyvtár építése 60 millió lejbe, azaz közel 13,5 millió euróba kerül. A megyei tanácsnak nyilván nem áll rendelkezésére ekkora összeg, Adrian Stef pedig eddig eredménytelenül kilincselt a kulturális minisztériumnál.

Az előző bekezdésből fontos kiemelni azonban az „eredeti elképzelések" szókapcsolatot. Idén tavasszal ugyanis a megyei tanács úgy döntött: a kijelöltnél megfelelőbb helyet is találhat az épület számára. Ezt erősíti Marcela Papici alpolgármester kijelentése is. A Szatmar.ro megkeresésére Papici ugyanis elmondta, a megyei tanács lemondott a terület fölötti használati jogról, amely visszatért a polgármesteri hivatalhoz - amely korábban pontosan a könyvtár építése miatt adta azt át a megyei tanácsnak. Az alpolgármester elárulta azt is, a városvezetésnek csak elképzelései vannak azzal kapcsolatban, hogy mit lehetne kezdeni a romos telekkel, konkrét tervei viszont nincsenek. Az épületben jelenleg hajléktalanok tanyáznak, az egyik ablaküreg pedig leginkább szemétlerakóra emlékeztet.

A megyei könyvtár helyzetét összefoglalva talán van egy év végén lejáró bérleti szerződés valamint egy, a helyszín megváltoztatása miatt fölöslegessé vált elkészített terv. Az új épület megépítéséhez viszont nem csak a pénz, hanem immár a hely is hiányzik. A legnagyobb hiánycikk azonban jelenleg a konkrét jövőkép!

„A bérleti szerződésben benne foglaltatik a meghosszabbítás lehetősége. Ennek feltételeiről nyilván az őszi tárgyalásokon dönt a két fél", mondta Riedl Rudolf.

Konkrét jövőkép hiányában viszont egyértelmű, hogy melyik fél tárgyalhat erőpozícióból. Szatmár megye lakosai pedig csak remélhetik, hogy nem maradnak ismét évekig látogatható könyvtár nélkül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: