2012-10-31 12:52:15• hírek • MTI

Schulz: Romániában folytatni kell a reformokat

Romániában folytatni kell a reformokat és a korrupcióellenes harcot, hiszen az eredmények még nem kielégítőek ezen a téren - jelentette ki szerdán Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a parlament előtt mondott beszédében.

Az EP elnöke emlékeztetett arra, hogy éppen szerdán kapja meg a román kormány azokat a leveleket, amelyben Brüsszel értesíti Bukarestet három romániai ágazati operatív program felfüggesztéséről.
Schulz szerint a közbeszerzéseknél tapasztalt súlyos rendellenességek miatt hozott döntés azt mutatja, hogy nem sikerült végigvinni Romániában a reformokat és a korrupcióellenes harcot. Ugyanakkor arról biztosította Romániát, hogy ebben a törekvésében az Európai Unió intézményeinek teljes támogatását élvezi.

Kifejtette: az Európai Unió az emberi jogok és értékek olyan közössége, amely valamennyi tagállamától elvárja ezt a közös értékrendet, nem csak Romániától. Emlékeztetett arra, hogy az európai törvényhozásnak éles vitája volt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, így tehát nem csak Románia esetében merültek fel hasonló nézeteltérések.

Az EP elnöke arra utalt, hogy az EU vezetői az elmúlt időszakban élesen bírálták Romániát, miután a szociáldemokrata Victor Ponta román miniszterelnök vezette román kormányzati többség felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt.
Schulz megdicsérte Pontát, aki - mint mondta - nyitott volt a bírálatokra, és alkalmazni kezdte az Európai Bizottság által megfogalmazott javaslatokat. Schulz hangsúlyozta: nem szabad belpolitikai ellentétekkel veszélyeztetni a korrupcióellenes harcban és a korszerű igazságszolgáltatás kiépítésében Románia által elért eddigi eredményeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: