2013-10-13 10:13:06• hírek • Kocsis Zoltán

Schengenre várva átadták a Szárazberek-Garbolc utat

Hollandia, Németország vagy éppen Franciaország - az elmúlt években mindig akadt egy-egy ország, amely megvétózza Románia (és Bulgária) csatlakozását a schengeni övezethez. Ezzel együtt sorra zajlanak azok a határ menti projektek, beruházások, építkezések, amelyeknek akkor lesz csak igazán értelmük, ha Brüsszel végre Romániát is beveszi az elitklubba.

Ilyen beruházás a Szárazberek és Garbolc települések közötti országútvonal megépítése is. Az Európai Unió Regionális Finanszírozási Alapjának támogatásával a „Keleti kapu - szilárd burkolatú kapcsolat megteremtése Garbolc és Szárazberek között" elnevezésű projekt keretein belül 2,1 kilométer hosszú, megyei rangú útszakaszt építettek meg az elmúlt évekből. A teljes távból 0,44 kilométer van Erdélyben, 1,72 kilométer pedig Magyarországon. A beruházás teljes értéke 1,2 millió euró. Ebből 1,07 milliót biztosított az EU, 140.677 eurót a magyar, 36.219 eurót a román kormány, 7.923 eurót Garbolc, 5.572 eurót pedig a Szatmár Megyei Tanács.

Mivel a projektben nem szerepel határátkelő építése, a projekt csak akkor valósíthatja meg célját, a két határ menti település és közösség közötti kapcsolat megteremtését, a gazdasági élet élénkítését, a két falu elszigeteltségének megszüntetését, ha Románia végre beléphet a schengeni övezetbe és akadálytalanná válik a közlekedés a két ország között. Minden még 2007-ben kezdődött, amikor a magyar és a román kormány nagyszebeni közös ülésén megállapodtak abban, hogy Szatmár megyében hol alakítanak ki határátlépési pontokat - akkor még senki sem gondolta, hogy Románia schengeni csatlakozása ily sokat várat magára.

A Szárazberek-Garbolc útvonal műszaki átadása már megvolt szeptemberben, október 11-én pedig hivatalosan is megülte az átadási ünnepséget a szépszámú meghívott. Az eseményen részt vett többek között Balog Zoltán, a Magyarország humán erőforrás minisztere, Tilki Attila és Vinnai Győző magyarországi országgyűlési képviselők, Nagy Roland garbolci polgármester valamint Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor és Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. A politikusok ünnepi beszéde mellett a térség vezető vallási felekezeteinek képviselői felszentelték az utat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: