2007-10-13 07:23:12• hírek • Szatmar.ro

Vasfüggöny vagy Schengen?

schengenDecemberben kilenc új uniós tagállam csatlakozik a schengeni övezethez.
A vízumkönnyítések ellenére az unió keleti szomszédai közül sokan úgy tekintenek Schengenre, mint egy új vasfüggönyre. A legnagyobb változást a szlovén, az osztrák és a szlovák határokon érezhetik majd a kiutazók, mivel a schengeni csatlakozás után megszűnik a személyforgalom ellenőrzése.
A sechengeni övezethez való csatlakozás közeledtével egyre erősebbek a kritikus hangok a határátkelők biztonságával kapcsolatban - tudni meg a The Economist napilapból. Günter Platter osztrák belügyminiszter például a keleti határ menti ellenőrzések elhagyásával egyidőben az országon belüli katonai ellenőrzőpontok felállítását tervezi. Jóllehet Ausztriának Szlovákiával szemben vannak a legnagyobb aggályai, a cseh és magyar politikusokat érintette a legérzékenyebben a bizalmatlan bejelentés. A The Economistnak nyilatkozó Monica den Boer, a holland rendőrakadémia dékánja szerint az új határokkal kapcsolatos aggodalmak eltúlzottak, és akkor is megalapozatlanoknak bizonyultak, amikor Olaszország és Görögország csatlakozott a schengeni övezethez. A 2010-11-ben csatlakozó Bulgária és Románia esetében áll fenn leginkább a veszély, hogy az alacsony fizetések és a korrupció mérete miatt a határőrök megvesztegetése gyakorlattá válik – vázolja fel a félelmeket a lap. Problémát jelenthet az is, hogy a nem hivatalos határátkelők, mint amilyen a szlovén-horvát határon kialakított ideiglenes híd, a schengeni övezethez való csatlakozással be fognak zárni, a hivatalos határátkelőhelyeken azonban a fokozott ellenőrzés miatt soha nem látott hosszúságú sorokra lehet majd számítani.
A dolgot tovább nehezíti, hogy a beutazóktól vízumot kérnek majd, melynek értéke 60 euróra tehető. Az ukrán embereknek, akik jelenleg ingyen utazhatnak Lengyelországba, a vízum díja jelentős akadályt jelent majd – nyilatkozta az Economistnak Orysia Lutsevych, a Nyitott Ukrajna nevű szervezet vezetője, ami a kelet-nyugati valutacsere ösztönzésére létrehozott alapítvány.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: