2013-03-08 15:11:34• hírek • MTI

Schengen még távol van

A román sajtó szerint decemberben tárgyalnak ismét az Európai Unió belügyminiszterei Románia schengeni csatlakozásáról, de egy esetleges döntés legjobb esetben is csak 2014-ben születhet meg - írták pénteken a román lapok.

Az Evenimentul Zilei emlékeztet arra, hogy Németország, Hollandia és Finnország világossá tette, csak akkor fogja támogatni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, ha legalább két egymást követő kedvező jelentés születik a két ország igazságszolgáltatási reformját figyelemmel kísérő ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében, amelyet az unió végrehajtó testülete végez.

A lap szerint a következő jelentést az Európai Bizottság decemberben teszi közzé, de várhatóan csak a belügyminiszteri tanácskozás után, ezért a legvalószínűbb az, hogy a két ország schengeni csatlakozásáról leghamarabb 2014 márciusában születhet döntés.

Az újság szerint decemberben ugyan napirendre tűzhetik a schengeni csatlakozás kérdését, de anélkül, hogy döntés szülessen. A lap úgy tudja, felröppent az a hír, hogy Franciaország is ellenezné a két ország csatlakozását, de később Párizs cáfolta ezt. A lap szerint Németország, Hollandia és Finnország fejezte ki nyíltan ellenvetéseit a két országnak az európai határellenőrzés nélküli térséghez való csatlakozásával szemben.

Az Adevarul című napilap szerint több európai országnak a Romániával szembeni bizalmatlansága tartja távol Bukarestet a schengeni övezettől, és ez lényegében a schengeni övezet iránti bizalomhiányt is jelent. Az Adevarul is úgy értékeli, hogy Románia nem fog csatlakozni a schengeni övezethez az idén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: