2011-06-24 17:31:26• hírek • Szatmár.ro

Scheffler János a boldogok seregében

A Duna Televízió július 3-án közvetíti Scheffler János boldoggá avatási szertartását. A jeles eseménnyel kiemelten foglalkoznak a Magyar Televízió és a Magyar Rádió vallási és közéleti műsorai.

II. János Pál pápa áprilisi boldoggá avatása után újabb ünnepre, Scheffler János boldoggá avatására készül a világegyház, a Magyar Katolikus Egyház és a magyar katolikus hívek közössége. A Duna Televízió helyszíni közvetítéssel tiszteleg a vértanú püspök, Scheffler János emléke előtt, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió számos műsorában idézi fel a főpap eseményekben gazdag életét, tragikus halálát.

„A közmédiának kötelessége, hogy a világ magyarsága számára közkinccsé tegye, és az utókornak megőrizze a magyar egyház történetének legfontosabb eseményeit - mutat rá a közmédia szerepére Barlay Tamás, az MTVA vallási műsorok főszerkesztője. - VI. Pál pápa szavait idézem, aki szerint korunknak nem tanítókra, hanem tanúságtevőkre van szüksége. Scheffler János élete mindenki, így a nézők számára is példa."

Szatmárnémetiben, a Székesegyház előtti téren tartott boldoggá avatási szertartás közvetítése a Duna Televízióban magyar idő szerint 10.00 órakor kezdődik, s várhatóan 12.30-ig tart. A boldoggá avatás részeként Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa, felolvassa a Szentatya levelét, ezt követően leplezik le Scheffler János arcképét. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja.

A Magyar Televízió az esemény előtti pénteken a Ma Reggelben foglalkozik a vasárnapi ünneppel. A Katolikus krónika július 10-én, vasárnap foglalja össze a boldoggá avatás emlékezetes pillanatait, s részleteket mutat be Lakatos Attila, Balla Tünde, Villányi Zoltán és Kirsch Norbert „Estote perfecti, estote perfectores" című filmjéből. Az alkotás János püspök, a lelki vezető példáját állítja elénk, aki a film címe szerint is „saját és mindenki tökéletesedésére" törekedett (10.15 m1, 13.15 m2).

A Magyar Rádió július 4-én, hétfőn a Határok nélkül című műsorban (19.30, MR1-Kossuth Rádió) és másnap a Tanúim lesztek! (14.30, MR1-Kossuth Rádió) adásában számol be az eseményről.


Scheffler püspök boldoggá avatásával több műsor is foglalkozni fog
Scheffler püspök boldoggá avatásával több műsor is foglalkozni fog


Scheffler János

Az egykori szatmári római katolikus megyéspüspök élete összeforrott a kisebbségben élő magyarok közösségével. Trianon után gimnáziumi tanárként foglalkozik a fiatalsággal, majd nagymajtényi plébánosként tartja a lelket az elkeseredett hívekben. 1926-tól teológiát tanít a nagyváradi és a szatmári egyházmegyében. A magyar területek visszacsatolása után 1942-ben XII. Piusz pápa szatmári megyéspüspökké nevezi ki.

A főpap kálváriája a háború után kezdődik, amikor az új román kommunista kormányzat céljául tűzte ki a Romániai Katolikus Egyház Rómától való elszakítását, s terveiben való aktív közreműködésre kívánta rávenni a főpapot. Scheffler rendíthetetlen maradt elvei mellett, így megaláztatás, testi-lelki szenvedés várt rá. 1952-ben a Bukarest melletti zsilavai börtönben adja vissza lelkét teremtőjének. Mindhalálig hű maradt püspöki jelmondatához: „Hogy mindannyian egyek legyenek."

A rendszerváltozás után az újjáalakult Szatmári Egyházmegye kezdeményezte a püspök vértanú boldoggá avatásának előkészítését, a dokumentumokat 1996. december 5-én adták át a Szenttéavatási Kongregációnak. XVI. Benedek pápa 2010. július 1-én hagyta jóvá az Angelo Amato bíboros - a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa - által bemutatott boldoggá avatási dekrétumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: