2016-06-15 14:42:21• hírek • Szatmár.ro

Sátánmajom született a Nyíregyházi Állatparkban

A 3 hetes apróságot már az élesebb szemű látogatók is megfigyelhetik.

A sátánmajom (Pithacea pithacea) tenyészpár 2013-ban,  az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára. Első utódjuk 2014-ben született s most 2 év után ismét bővült a család. Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között;  a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük  fehér, míg a  nőstények  barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett  hím olyan mintha „sámán maszkot" viselne.

A június elején született kölyök jelenleg anyja hasába vagy combjába kapaszkodik, s anyatejjel táplálkozik. Az ivarát még nem tudják a gondozók, de amint elkezd nőni erőteljesebben a  fejszőrzete, kiderül hogy hím vagy nőstény állatról van-e szó.

A fehérarcú sátánmajmok, más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük.

Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek s mivel akár 10 méteres ugrásokra is képesek, a bennszülöttek repülő majmoknak is nevezik őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: